25.09.2023

“Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Tanıtım Toplantısı” düzenlendi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bu yıl ”Peygamberimiz, İman ve İstikamet” temasıyla düzenlenecek “Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Tanıtım Toplantısı”na katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Başkan Erbaş, dünya üzerinde en çok naat ve şiirin Peygamber Efendimize (s.a.s.) yazıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“Çünkü onu Rabbi methetti; ‘Ey Nebi! Biz, seni ancak bir müjdeci ve bir uyarıcı olarak gönderdik.’ Onun için bundan 1452 sene önce 571 yılında bir güneş doğdu. 40 yaşında kendisine Kur’an’ın indiriliş sebebini Rabbimiz yine Kur’an’ında şöyle anlatıyor; ‘Kitabı sana insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarasın diye indirdik.’ buyuruyor. Rabbimiz, Efendimiz (s.a.s.)’in vazifesini bütün dünyaya böyle ilan ediyor. İşte mucize Kitap Kur’an-ı Kerim’in yeryüzüne indiriliş amacı budur.”

“Kur’an ve sünnet kıyamete kadar bakidir”

Başkan Erbaş, Peygamber Efendimiz (s.a.s.) döneminde insanlar ne kadar Kur’an-ı Kerim’e muhtaçsa bugün de insanların en az o kadar muhtaç olduğunu belirterek, “O gün dünya Hazreti Muhammed Mustafa Efendimize (s.a.s.) ne kadar muhtaçsa bugün ondan çok daha fazla muhtaç. Çünkü Kur’an kıyamete kadar hükmünü icra edecek, Allah Resulü Efendimiz’in (s.a.s.) sünneti kıyamete kadar bakidir.” dedi.

Mevlid-i Nebi haftasına girildiğini hatırlatan Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Allah Resulü Efendimiz (s.a.s.) Rebiülevvel ayının 12. gecesi doğdu. Rabbimiz onu her açıdan ‘üsve-i hasene’ yani ‘en güzel örnek’ olarak gösterdi; devlet başkanlığında, babalıkta, öğretmenlikte, imamlıkta, vaizlikte, kardeşlikte ve aklınıza ne geliyorsa en güzel örnektir. Hayatına baktığımız zaman bunu görüyoruz, savaşlara katıldı, savaşlarda, savaş taktiklerinde, devletini savunmasında en güzel örnek. Onun için bizim ordumuzdaki askerlere ‘Muhammed’ ismini vermişiz. O yüzden ne diyoruz? Peygamber ocağı şanlı ordumuzun her bir Mehmetçiğine ‘karada, havada, denizde, her veçhile mansur ve muzaffer eyle ya Rabbi’ diye dualarımıza katıyoruz.”

“Yaptığımız en güzel faaliyetlerinden birisi”

Başkan Erbaş, her yıl olduğu gibi bu yıl da Mevlid-i Nebi Haftasında yurt içinde ve yurt dışında Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) anılacağını anımsatarak, “Onun insanlığa kazandırdığı zenginlikleri yeniden hatırlayıp, hatırlatacağız inşallah. Bu bizim bir yıl içerisinde her yıl yaptığımız en güzel faaliyetlerinden birisi. Peygamberimizi (s.a.s.) anmak kadar güzel bir şey olabilir mi?” diye konuştu.

Yapacakları etkinliklerle Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) insanlara kazandırdığı değerleri Türkiye’nin her yerinde anlatacaklarını belirten Başkan Erbaş, bu doğrultuda konferans ve seminerler düzenleneceğini, okullarda ise Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) hayatını ön plana çıkaran siyer, şiir yarışmaları gibi etkinlikler yapılacağını ifade etti.

Başkan Erbaş, 1 Ekim’de “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”nın başlayacağını hatırlatarak, “Mevlid-i Nebi haftasıyla Camiler ve Din Görevlileri Haftasını birleştirdik ve ikisinde de biz ‘ihdinas sıratel mustakim’ diye dua edeceğiz. ‘Ya Rabbi! Bizleri azımsatmışların yolundan uzak tut. Peygamberimizin yolunda bizi daim eyle’ diye dualarımızı daha da yoğunlaştıracağız inşallah.” dedi.

Başkan Erbaş, tüm İslam aleminin Mevlid-i Nebi haftasını tebrik etti.

Programın sonunda Başkan Erbaş, “2023 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası Proje Yarışması”nda dereceye girenlere de ödüllerini takdim etti.

Buna göre; Lise öğrencilerinin etkinlikler sayesinde sünneti öğrenmeleri ve sünnetin önemini kavramaları amacıyla “Sevgili Peygamberimiz Okulda da Rehberimiz” başlıklı projeyi hazırlayan Amasya İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Tülay Çankaya’ya üçüncülük, Meslek yüksekokulu öğrencilerinin dini ve manevi değerlerine bağlı kalarak topluma faydalı bireyler olmaları amacıyla “Peygamberinin Ahlakını Yaşayan Gençlik” başlıklı projeyi hazırlayan Giresun Espiye İlçe Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Orhan Cesur’a ikincilik, Lise ve üniversite öğrencilerinin eğitim gördükleri süreç boyunca öğrendikleri ahlaki ilkeleri yaşamlarına yerleştirebilmeleri amacıyla “Yaşıyorum-Yarışıyorum” başlıklı projeyi hazırlayan Ankara Pursaklar İlçe Müftülüğü Vaizi Yasemin Yılmaz’a birincilik ödülü verildi.