01.07.2016

Müftülüğümüz

Tarihi ve Coğrafi Yapısı;

Büyükçekmece Çatalca İlçesine bağlı Belde iken 17.06.1988 yılında 3392 sayılı Kanunla İlçe olmuştur. 22.03.2008 tarihli Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde İlçe kurulması ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun ile İlçemizde 3 yeni İlçe (Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir) kurulmuştur. Doğusunda Beylikdüzü ve Esenyurt İlçesi batısında Silivri İlçesi kuzeyinde Çatalca İlçesi ve güneyinde de Marmara denizi ile çevrilidir.

İlçenin nüfusu 201.077' dir. İlçenin yüzölçümü 196 km2 dir. Denizden 0-150 m. yüksekliktedir. Az engebelli arazi ve ovalardan oluşur. İlçe hudutlarında orman mevcut değildir.

İdari Durum,

İlçemiz Büyükçekmecede 9 Kumburgazda 4, Mimarsinan'da 3 Tepecik'de 4 Celaliye-Kamiloba'da 2 Muratbey'de 1 olamak üzere 23 adet mahalle birimine sahiptir.

Sosyal Durum,

İlçemiz sahil bölgesi olmasından dolayı, yazları nüfus oldukça artmaktadır. Bu da sosyla yaşantıya canlılık getirmektedir. D'Silva Outlet Center, Atirus, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, Kaya Millenium komplekslerinin içerisinde çeşitli kültür ve eğlence merkezleri ile irili ve ufaklı fabrikalar mevcuttur. Yine İlçe merkezinde bulunan tarihi Kervansarayın bulunduğu yerdeki Kültürpark'ta çeşitli etkin etkinlikler yapılmaktadır.

Günümüzde Büyükçekmece, geçmişinden gelen geçit veya köprü özelliğini korumakla birlikte, gelişen çehreiyle bir dünya kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Tarihin bize bıraktığı miras ve değerler Büyükçekmece Gölü kıyısında planlanmış Kültür Park içinde uyum içinde korumaktadır.

İlçemiz Müftülüğüne bağlı;

İbadete açık cami sayısı: 57

İnşaatı devam eden cami sayısı: 7

Kur'an Kursu (Erkek Yatılı) : 3

Kur'an Kursu (Bayan Yatılı) sayısı: 5

Kur'an Kursu (Bayan gündüzlü) sayısı: 9

Kur'an Kursu (Bayan gündüzlü D Gurubu) sayısı: 13

a-Müftü (1)

b-Vaiz (1)

c-V.H.K.İ.(3)

ç- Kur'an Kursu Öğreticisi(45)

d- Geçici Kur'an Kursu Öğreticisi(37)

e-İmam-Hatip(57)

f- Müezzin-Kayyım(13)

g- Şoför (1)

ğ- Hizmetli (2 )

6 adet Vaiz , 1 Şube Müdürü ve 1 Şef kadromuz münhal bulunmaktadır.

57 Cami, 8 Yatılı, 9 Gündüzlü ve 11 Gündüzlü (D) Grubu Kur'an Kursunda Toplam 122 personel ile din hizmeti yapılmaktadır.