21.03.2016

ÜSKÜDAR’DA KONFERANS ’’KALBİN İNSAN HALİ’’

Üsküdar Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun faaliyetleri kapsamında tertiplenen konferanslar dizisinin bu ayki konusu “Kalbin İnsan Hali” idi.

Üsküdarlı hanımların ve bayan Kur'an Kursu Öğreticilerinin katılımıyla gerçekleşen programın konuşmacısı Aile Terapisti Hülya Gök idi.

Hülya GÖK Kimdir?

Hülya GÖK, İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun olup Yüksek Lisansını Marmara Üniversitesinde "Tasavvuf" alanında yaptı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesinde Aile Danışmanlığı; Işık Üniversitesinde Pozitif Psikoterapi Temel Eğitimi ve çeşitli dernekler ile üniversitede kendi alanında yüksek lisans, Aile Terapisi Temel Eğitimi, Psikoterapi, Nefs ve Maneviyat Psikolojisi eğitimleri alan Hülya Gök, 1998 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığında Felsefe Grubu Öğretmenliği ve idarecilik yapmakta, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da aktif ve gönüllü olarak çalışmaktadır.

Tasavvuf, Genel Psikoloji ve İlm’ün-Nefs sahasında seminer ve grup çalışmalarıyla birlikte psikolojik danışmanlık yapmaktadır.

Konferanstan Kesitler:

Hülya Hanım, konuşmasının başında insanı konu edinen alanları sayarken dikkatleri önemli bir noktaya çekti:

“İnsanın biyolojik olan maddi yapısı tıbbın, ruhsal olan manevi yapısı ise dinin ve psikolojinin inceleme alanını oluşturmuştur. Ancak ruhsal alan hakkında, sadece psikolojinin pozitif bilim verilerine göre yüzde yüz sağlıklı sonuç alınamaz.” dedikten sonra uzun yıllardır hayatımızdan ve gündemimizden çekip alınmak istenen ‘din’in tam da bu boşluğu doldurduğunu anlattı. Ardından, görünmeyen fakat idrak edilebilen nefs, ruh ve kalp hususiyetlerinin, psikolojinin ulaşamadığı alanlardaki boşluğu dolduran önemli unsurlar olduğunu ifade etti.

Konuşmacı; beş duyuya hapsedilerek insana haksızlık yapıldığını, insanın gerçek varlığı olan kalbe dair farkındalık uyandırmak gerektiğini, bunun için günümüz dünyasının fertlerinde dini ve dinin alanını yeniden var kılmak gerektiğini anlattı. Lamba ve fiş örneği üzerinden kalbimizi asıl kaynağa yani Allah’a, O’nun ‘bize ruhundan üflediği’ Esma-i İlahiyesiyle bağlanmanın önemine değindi. Anneliğin, evlatlığın, talebeliğin, yöneticiliğin, gerçek anlamını bulabilmesi için hayatımızda Esma’nın tecellisine yol açmamız gerektiğini anlattı.

Hülya Hanımdan Şeyh Galib’in o veciz ifadesiyle; Zübde-i âlem olan insanın hem cemali hem de celali sıfatları yansıtışını dinledik. Cemal tecellisinin ruhtan, celal tecellisinin de neftsen yansıdığını anlatarak nefsin mertebelerine geçiş yaptı.

Hayatın akıp giden seyrinde karşılaştığımız her durum üzerinden bizi muhasebe yapmaya teşvik eden anlatımı, samimi vurguları ve kalbin önemli bir anlama merkezi olduğuna dair hatırlatmaları için kendisine Üsküdar Müftülüğü olarak teşekkür ederiz.