19.02.2021

Fethin Sembolü Ayasofya’da ilk Regaip Kandili Coşkusu Yaşandı

Ramazan ayının habercisi ve üç ayların ilk kandil gecesi Regaip Kandili dualarla idrak edildi. Tüm camilerde düzenlenen programlara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Programlarda, Kur’ân-ı Kerim tilavetleri yapıldı, salâvatlar getirildi, ülkemiz ve İslam âlemi için dualar edildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde düzenlenen ‘Regaip Kandili Özel Programı’na katıldı. Bu özel programı TRT 1 ve Diyanet TV canlı olarak yayınladı.

Prof. Dr. Ali Erbaş’ın kıldırdığı yatsı namazın ardından başlayan programda, ilk olarak Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi’nin dört mahfilinde dört müezzin sala okudu. İstanbul’un seçkin hafızları tarafından Kur’ân-ı Kerim tilaveti ve Mevlid-i Şerif okundu. Ayasofya Hafızlar Topluluğu tarafından ilahiler ve salât-ü selamlar okundu.

Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi’nde 86 yıl sonra düzenlenen ilk kandil programında konuşan Prof. Dr. Ali Erbaş, “Fatih Sultan Mehmet Han'ın yadigârı Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi'nden, Akşemsettin Hazretleri'nin kürsüsünden sizleri selamlıyorum. 'Regaip' kelimesi, 'bağış', 'ilahi ihsan' ve 'arzu edilen sevap' anlamında kulun Allah'a rağbet etmesini ve O'na yönelmesini' ifade etmektedir. Müslümanlar olarak her yıl, içtenlikle yaptığımız dualar, samimi tövbeler ve ibadetlerle ihya ederek huzur bulduğumuz Regaip Gecesi, bizlere tüm rağbetimizi rabbimize yöneltmemiz gerektiğini hatırlatmaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Ali Erbaş, insanın değerinin arzu ettiklerinde gizli olduğunu ifade ederek, “Arzularımız neye ise yönelişimiz onadır. İnsanın rağbet ettiği şeyler, Allah katındaki kıymetini gösterir. Arzu ve isteklerimiz aynı zamanda bizim istikametimizi belirler. Müminler olarak yönelişimiz Rabbimize olmalıdır. Arzumuz, O’nun rızası ve cennetini kazanmak olmalıdır. Onun istediği bir hayatı yaşamak, dünyamızı imar ederek ahiretimizi ihya edecektir. Rağbeti Rahman olanın ödülü günahlardan azade olmak ve ebedi saadete ermektir.” dedi.

Regaip gecesini sunulmuş son bir fırsat gibi görmek gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Ali Erbaş, “Tüm istek ve arzumuzu Rabbimize ve onun rızasına yönelterek hayatımızı, davranışlarımızı ve istikametimizi kapsamlı bir muhasebeye tabi tutalım. Nerede olduğumuzu, nerede durduğumuzu, nasıl yaşadığımızı ve nereye doğru yol aldığımızı soralım kendimize.” ifadelerini kullandı.

Program sonunda dua eden İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, “İçinde bulunduğumuz mübarek vakit hürmetine maruz kaldığımız salgın felaketinden biran evvel kurtulmamızı temin eyle. Başta ön safta mücadele veren sağlık çalışanlarımız olmak üzere salgınla mücadeleye katkı sunan herkesten razı ol. Sergilenen çabayı sâlih amel olarak kabul eyle. Bu topraklardaki varlığımızı canlarıyla kanlarıyla teminat altına alan ve vatanımızın harîm-i ismetine nâmahrem eli değmesin diye canını feda eden cümle şehitlerimize rahmetinle muamele eyle. Kahraman Mehmetçiğimize ve güvenlik güçlerimize yürüttükleri kutsal mücadelede kolaylıklar, metanet ve zaferler diliyoruz, nusret, inayet ve himayeni üzerlerinden esirgeme. Ülkemize karşı haince duygu ve düşünceler besleyenlerin heveslerini kursaklarında bırakıver, kötü emellerini başlarına çeviriver Allah’ım.” diye niyazda bulundu

Salgın kurallarına dikkat edilerek gerçekleştirilen programa, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile çok sayıda vatandaş katıldı.