02.01.2021

Restorasyonu Devam Eden Sultanahmet Camii’nde İncelemede Bulunuldu

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, İstanbul’un kadim mabedi Sultanahmet Camii’nde yapılan restorasyon çalışmalarını inceleyerek bilgi aldı.

Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından tarihi yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılan ve 6 minaresiyle bilinen Sultanahmet Camii’nde restorasyon çalışmaları titizlikle devam ediyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, restorasyonu üstlenen firma yetkililerinden restorasyonu tamamlanmak üzere olan şadırvan, hünkâr mahfili ve sıbyan mektebi hakkında bilgi aldı.

Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca “Mavi Camii (Blue Mosque)” olarak adlandırılmıştır.

İncelemelerde, Sultanahmet Camii görevlileri ve Sultanahmet Camii Koruma ve İhya Derneği yönetimi de bulundu.