İstanbul Müftülüğü

03.06.2016

Ramazan Hizmetleri

İstanbul Camilerinde Ramazan Ayı Programı

İstanbul Müftülüğü, Ramazan ayına özel olarak camilerde gerçekleştirilecek ibadetlerin programlarını belirledi.

Başkanlığımız, Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan bir temayı kamuoyunun gündemine taşıyarak toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda 2021 yılı Ramazan ayı teması "Şifa Ayı Ramazan" olarak belirlenmiştir.

Tüm dünyada ve ülkemizde etkisini devam ettiren salgın hastalık bir taraftan ruhumuzu bunaltırken diğer taraftan da sağlığımızı, hayatımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Böyle bir dönemde Ramazan ayı, orucuyla, Kur'an tilavetiyle, teravihiyle, iftarıyla, sahuruyla ve fitresiyle salgın hastalıktan bunalan ruhumuza ve bedenimize şifa olmaktadır.

Yüce dinimiz İslam insan sağlığına önem vermiş, dikkatsiz ve tedbirsiz davranarak tek bir kişinin bile sağlığını tehlikeye atmayı kul hakkı ihlali olarak kabul etmiştir. Bu bağlamda koronavirüs salgın tehlikesinin devam ettiği, vaka ve vefat sayılarının artış gösterdiği bugünlerde daha dikkatli olmaya ve İslam'ın bu hayati ilkesini gözetmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç

bulunmaktadır. Salgın hastalık tehlikesinin devam etmesi, teravih namazının uzun süre kapalı mekânda kalmayı gerektirmesi ve belirti göstermeyen vakaların varlığı gibi nedenlerden dolayı yapılan çok yönlü değerlendirmeler ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere devletin ilgili kurumlarıyla yapılan çok yönlü istişareler neticesinde teravih namazlarının camilerde değil evlerde kılınmasına karar verilmiştir. Ramazan'a özel bir ibadet olan teravih namazı cemaatle evlerde kılınabilecek olup bu durum söz konusu salgın şartlarında evlerde güzel bir ibadet ortamının oluşturulmasına da vesile olacaktır.

Bu kapsamda İstanbul Müftülüğü de bu aya özel ibadetlerle ilgili kapsamlı bir program hazırladı. Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayında İstanbul’daki camilerde İtikaf ve seçkin hafızlardan özel Ramazan mukabeleleri programları ile okunan cüz’ün özet tefsiri gerçekleştirilecektir

Camilerimizdeki Ramazan Programları'na aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilir.