19.03.2018

Küçükçekmece’de Çanakkale Zaferi Anma Programı

Türk askerinin kahramanlığını tüm dünyaya altın harflerle yazdırıldığı Çanakkale Zaferi'nin 103'üncü yılı münasebetiyle Küçükçekmece'de anma programı gerçekleştirildi.

Küçükçekmece Belediyesi ve Küçükçekmece Müftülüğü, Çanakkale Zaferi'nin 103'üncü yılı dolayısıyla anma programı düzenledi. Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilen törene İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ve İlçe Müftüsü Mustafa Temel’in yanı sıra ilçe protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Duaların okunmasının ardından, programda gösterilen Çanakkale videosu izleyenlere duygusal anlat yaşattı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törende sanatçılar farklı dillerde" Çanakkale Türküsü"nü söyledi.

Programda konuşan İstanbul Müftüsü Yılmaz, “İslâm tarihinde dönüm noktası ifâde eden savaşlar vardır; Bedir, Malazgirt ve Çanakkale bunlardandır. Bedir Savaşı, Müslümanların ilk defa bir düşmanla karşılaşmasıydı. O yüzden Allah’ın Rasûlü bu savaşı çok önemsemişti. Malazgirt Savaşı Anadolu kapılarının İslâm’a açılmasıydı. Oradaki zaaf geri dönüş demekti. Alparslan, 1071’de Malazgirt Meydan Muharebesi’ne girmeden evvel bembeyaz elbiseler giydi ve: “Bu benim kefenimdir!” dedi. Yâni kendini cihan şöhretine değil, hâlis bir îman vecdiyle şehîdliğe hazırladı. Sultan Alparslan’ın bu ihlâsına mukâbil Cenâb-ı Hak ona, kendi ordusundan beş misli daha kalabalık bir orduya sâhip olan Romen Diyojen karşısında zafer nasîb etti” dedi.

Çanakkale Zaferi’nin önemine de değinen Yılmaz, şunları söyledi: “Çanakkale geri dönüş ve ric’atin eşiğiydi. Çanakkale düşse İstanbul ve Anadolu düşecekti. Ama 250.000 şehid verilen bu savaş zaferle neticelendi. Bedir’de olduğu gibi Çanakkale’de de mânevî birtakım desteklerin olduğu anlatılmaktadır. Hatta İngiliz ordu komutanı Orgeneral Hamilton Çanakkale zaferiyle ilgili “Bizi Türklerin maddî gücü değil, mânevî gücü mağlûb etmiştir. Çünkü onların atacak barutu bile kalmamıştı. Fakat biz gökten inen güçleri müşâhede ettik” demişti. Muhârebe sonrası mağlubiyeti sebebiyle sorgulanan Churcill ise “Anlamıyor musunuz? Biz Çanakkale’de Türkler ile değil Allah ile harb ettik. Tabîi ki yenildik” diyordu. Çanakkale zaferi, Anadolu topraklarındaki birlik ve beraberlik ruhunu gösteren en önemli olaylardan bir tanesidir. Çünkü Çanakkale Konya’dır, Kudüs’tür, Diyarbakır’dır, Kâhire’dir, Bingâzi’dir, Yemen’dir. Çanakkale Savaşı için Anadolu’dan, Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, Kuzey Afrika’dan, Arabistan’dan, Yemen’den gelen kahramanlar vardır.”

Yılmaz, 15 Temmuz darbe girişimi ve Afrin harekatına da değinerek, “Bizim askerlerimiz Çanakkale’den sonraki süreçte Milli Mücadele’de de aynı yiğitliği gösterdiler. Aziz milletimiz hep yeni kahramanlar yetiştirdi. 15 Temmuz ve Afrin harekatı bunun en güzel örneklerinden birisi. Afrin harekatı, sivillere asla zarar vermeden, gurur duyduğumuz, gerçekten yiğitçe yapılmış bir mücadeledir. Bizim milletimiz göğsündeki imanla, Cenab-ı Hakk’ın kendisine vadettiği cennet inancıyla, Peygamberine (SAV) komşu olmak üzere canını vermeye her an hazırdır. Allah, bu milleti vatan için canlarından vazgeçecek yiğitlerden mahrum eylemesin. Allah bu milleti ebediyete kadar baki kılsın…” 19.03.2018