06.01.2017

Bahçelievler Vaizi Abdurrrahman Akbaş, Bilal-i Habeşî Kur'an Kursunda "Cocuklarda Mahremiyet Eğitimi" Konferansı Verdi

Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun aile irşad programları çerçevesinde Bahçelievler Vaizi Abdurrahman Akbaş tarafndan Kur'an Kursu öğrencileri ve velilerine yönelik verilen "Mahremiyet Eğitimi Konferansları"nın bir yenisi daha gerçekleştirildi.

Bilal-i Habeşî Kız Kur'an Kursunda  gerçekleştirilen konferansta "Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi" konusunda bilgiler veren Akbaş, "Allahu Teala Kur´an-ı Kerim´de 'Ey iman edenler! Ellerinizin altında bulunanlar (köleleriniz) ve içinizden henüz bulûğ çağına ermemiş olanlar, günde üç defa; sabah namazından önce, öğleyin (dinlenmek için) elbiselerinizi çıkardığınız zaman ve yatsı namazından sonra (yanınıza gireceklerinde) sizden izin istesinler. Bu üç vakit sizin için mahrem vakitlerdir. Çocuklarınız erginlik çağına geldiklerinde, kendilerinden öncekilerin izin istedikleri gibi izin istesinler. İşte Allah âyetlerini size böyle açıklar. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.' (Nûr, 58-59) buyurmaktadır. Bu çerçevede mahremiyet eğitimi, Cinsel eğitimden daha kapsamlıdır. Zira mahremiyet eğitimi, cinsel bilgilerin yanı sıra, çocuğun kendisinin ve diğer insanların özelinin/özel alanının farkına varması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyması konusundaki bilgileri de içerir.

Mahremiyet eğitimi, çocuğun özgürlüğünü kısıtlayan, özgüvenini zedeleyen, yaşam alanını sınırlayan, kuşkucu, korkak, aciz olmasına sebep olan bir eğitim değildir. Aksine çocuğu güçlendiren, kendini tanımasını ve özel hissetmesini sağlayan, ruhsal ve cinsel açıdan korumasını temin eden, özsaygısının gelişmesine fırsat veren, insana saygıyı ve «sınır» mefhumunu öğreten bir eğitimdir." dedi

Abdurrahman Akbaş, çocuklara mahremiyet eğimi verirken dikkat edilmesi gereken hususlara da değindiği konuşmasında, “çocuklarımıza mahremiyet eğitimi verirken önce kendi mahremiyetimize dikkat etmeliyiz. Mesela, çocuklarımıza başkasının odasına girerken nasıl davranılması gerektiğini anlatırken biz de bu kurallara uymalıyız. Çocukların odasına kapısını çalmadan girmemeliyiz. Eğer çocuğumuzun olumsuz şeylere eğilim gösterdiğini düşünüyorsak bu sorunu çocuğumuzla birlikte çözmeli, ondan habersiz bir şekilde odasını, çekmecelerini vs. eşyalarını karıştırmamalıyız.” dedi.