13.06.2016

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ HİZMET ALANI

1-FALİYETLERİN KONUSU

İslam Dini’nin inanç, ibadet ve ahlak ilkeleri ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek, halkımızın din konusundaki ihtiyacını karşılamak ve onları itikat, ibadet, ahlak konularında bilgilendirmek, hurafelerden uzak tutmak, toplumu yüce dinimiz İslâm hakkında bizzat kaynağından doğru ve sağlıklı bir şekilde aydınlatmaktır.

2- YAPISI

Müftülüğümüz, Cumhuriyetin ilanı ve Halifeliğin kaldırılmasından sonra 03 Mart 1924 tarihinde kurulmuş ve bu günkü statüsü 22 Haziran 1965 tarihli ve 633 sayılı Kanun ile düzenlenen ve 1982 Anayasasının 136.maddesinde genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı bir kamu kuruluşu olup, kanun ve yönetmeliklerde belirtilen hizmetleri yerine getirmektedir.

A-MÜFTÜLÜĞÜMÜZ PERSONEL SAYILARI (TOPLAM PERSONEL: 351)

a- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı

3.MÜFTÜLÜĞÜMÜZ HİZMET VE FAALİYET DURUMU

A-DİN HİZMETLERİ

1-      Camilerimiz ve Cami Hizmetleri

Din hizmetlerinin yürütüldüğü camiler Allah’a ibadet edilen ve Ülkemizin bütün yerleşim birimlerinde mevcut olan kutsal mekânlardır. Bu kutsal mekânlarda, milletçe dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaç edinerek, her türlü siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak dinimizin birlik, beraberlik, fedakârlık ve yardımlaşma gibi yüce prensiplerini halkımıza benimsetmek, İslam’ın güzel sistemi içinde yer alan kardeşlik, sevgi, saygı, hoşgörü, yardımlaşma ve dayanışma gibi hasletlerini yaygınlaştırmak suretiyle etkin ve yaygın din hizmeti sunulmaktadır. Bu bağlamda,

a.     Bütün camilerimizde namaz ibadetinin dışında halkımızı itikat, ibadet, siyer ve ahlâk konularında bilgilendirmek, hurafelerden uzak tutmak, yüce dinimiz İslâm hakkında bizzat kaynağından doğru ve sağlıklı bir şekilde aydınlatmak ve güzel ahlakı tesis etmek amacıyla, başlatılan “cami dersleri” uygulaması devam ettirilmektedir.

b.    Çeşitli konularda İstanbul Valiliği(Müftülük) Hutbe Komisyonu tarafından hazırlanıp gönderilen hutbeler, Camilerimizin e-mail adreslerine Müftülüğümüz tarafından iletilmekte ve Cuma günleri tüm camilerimizde okutulmaktadır. Yeni yapılan camilerde engelliler için de planlama yapılmakta olup, mevcut olanlarda ise imkanlar ölçüsünde tedbirler alınmaktadır.

c.  Din Görevlileri ve Camiler Haftası Kutlamaları münasebetiyle düzenlenen, “camilerimiz ve din görevlileri” konulu konferans, panel, mevlit, hutbe ve vaazlarla halkımıza çeşitli dini etkinlikler sunulmakta; düzenlenen kampanya ile de ibadethanelerimizin yıllık temizlik, boya ve bakımları yapılmaktadır.

d.    Dini ve milli bakımdan önemli gün ve gecelerde (kandillerde) camilerimizde, radyo ve televizyonlarda da yayınlanan mevlit programları organize edilerek gerekli açıklayıcı konuşmalar yapılmakta, şehit ve gazilerimiz için hatim okutulmakta, camiler ve minareleri ışıklandırılmaktadır.

e.   Darülacezeye Müftülüğümüz tarafından yıllın belli aylarında vaaz ve irşad ekiplerimiz gönderilmektedir.

2- Vaaz ve İrşad Hizmeleri

Vaaz ve İrşad İlçemizde 3 Erkek ve 4 Bayan vaiz tarafından bu hizmet yürütülmektedir. 3’er aylık dönemler halinde, İlçemiz vaizleri tarafından vaaz ve irşad programları tertip edilmektedir.

3- Kurban Hizmetleri

Cuma ve bayram vaazlarında kurban kesmenin önemi, kimlerin hangi hayvanlardan ve nasıl kurban kesecekleri, eti ve derisi hakkında bilgi verilmekte ve kurban kesim yerlerinde din görevlisi bulundurulmak suretiyle tekbir ve dua hizmetleri ifa edilmektedir. Konuyla alakalı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bastırılan Kurban Hizmetleri Bilgilendirme Kılavuzu Kitapçığı da camilerimizden dağıtılmıştır.

4- Hac ve Umre Hizmetleri

İlçemizden hacca gitmek üzere kayıt yaptıran hacı adaylarının önkayıt işlemleri ve umreye gitmek üzere kayıt yaptıran adaylarının her türlü kayıt işlemleri ve eğitimleri ifa edilmekte olup, Umre işlemleri de yıl boyu devam etmektedir.

5- İhtida İşlemleri

1587 sayılı Nüfus Yasası’nın 47. ve ilgili Yönetmeliğin 151- 152.maddeleri gereğince, Müftülüğümüze müracaat ederek kendi isteğiyle İslam Dini’ne girmek isteyen yerli ve yabancı uyruklu kişilerin ihtida işlemleri yapılmakta ve bu kişilere “İhtida Belgesi” verilmektedir.

B-EĞİTİM FAALİYETLERİ

1- Kur’an Kursu Hizmetleri

İlçemizde gerek yatılı ve gerekse gündüzlü kurslarımızda okumakta olan öğrencilere, yönetmelikteki esaslar dahilinde Kur’an-ı Kerim ve Dini Bilgiler öğretilmekte, yıl sonu yapılan sınavlarda başarılı olmaları halinde kendilerine “yüzünden okuma” belgesi verilmektedir.

2-  Hizmetiçi Eğitim Faaliyetleri

C- SOSYAL HİZMETLER

1- Aile Bürosu

Müftülüğümüz bünyesinde kurulan “Aile Bürosu”nda, halkımızın ailevi problemlerinin çözümünde rehberlik ve yardımcı olabilmek amacıyla çalışmalar yürütülmekte olup, bu çalışmada görev alan personelin eğitimine yönelik olarak Başbakanlık Aile Kurumu yetkilileri tarafından seminerler düzenlenmektedir.