01.01.2023

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2023'ün İlk Sabah Namazında Ayasofya'da Vatandaşlarla Buluştu

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul İl Müftülüğü tarafından organize edilen, “Gençlerle Sabah Namazı Buluşması” etkinliği kapsamında 2023 yılının ilk gününde Ayasofya-i Kebir Camii Şerifinde sabah namazında vatandaşlarla buluştu.

Burada sabah namazını kıldıran ve Kur’an-ı Kerim okuyan Başkan Erbaş, namaz sonrası yaptığı konuşmada, Kur’an-ı Kerim’de yer alan Lokman Peygamberin oğluna nasihatini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Lokman aleyhisselam Kur’an-ı Kerim’de örnek verilen ve öyle olmamız istenen ulu Peygamberlerden birisidir. O evladını karşısına alır ve nasihat ederdi. Cenab-ı Hak bizim de tıpkı Peygamberler gibi ve Kur’an’ı Kerim’de örnek verdiği şahsiyetler gibi olmamızı, onları örnek almamızı istiyor. Lokman aleyhisselam çocuğuna; ‘Yavrucuğum’ hitabında bir tatlılık, bir güzellik var. Bizler de çocuklarımızı karşımıza alıp ona bağıra çağıra değil güzellikle, müjdeleyerek, sevdirerek, sevgi dolu cümlelerle konuşmalıyız. ‘Yavrucuğum senin yapmış olduğun bir amel gözle görülmeyecek kadar küçük dahi olsa, sert kayaların arasında olsa, göklerde ve yerlerde olsa, her nerede olursa olsun Allah onu senin karşına mutlaka getirecektir. Burada Lokman aleyhisselam çocuğuna önce ahiret inancını öğretiyor.”

Başkan Erbaş, insanlara dünyada yaptığı her şeyin ahirette kendisine gösterileceğini belirterek, “Amel defterlerimiz ahirette karşımıza getirilecek ve ‘Oku bakalım kitabını’ denilecek. İşte o zaman göreceğiz. Biz dünyada neler yapmışız veya yapmamışız. Hangi iyilikleri yapmışız veya kötülükleri yapmışız. Hepsi karşımıza getirilecek.” dedi.

İyi insan olabilmek için ibadet edilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Erbaş, “Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de; ‘Namaz insanı bütün kötülüklerden uzak tutar’ buyurmaktadır. Oruç bir kalkandır, insanları kötülüklere karşı korur. Bir de şükretmek için ibadet ediyoruz. Güneş, yağmur, bulut, meyveler, sebzeler, sular bizim için yaratılmış nimetler. Tüm bu nimetler için namaz kılmaya değmez mi, oruç tutmaya, ibadet etmeye değmez mi? İşte İslam’ın ibadet anlayışını böyle düşünelim.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasının ardından dua eden Başkan Erbaş, ardından gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Programda Başkan Erbaş`a İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, Ayasofya’dan sorumlu Müftü Yardımcısı Ahmet Aktürkoğlu ve Gençlikten sorumlu Müftü Yardımcısı Zekeriya Bülbül eşlik etti.