16.04.2019

Arnavutköy Müftülüğü din gönüllüleri ile buluşma

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Arnavutköy Müftülüğ din gönüllüleri ile biraraya geldi.

Arnavutköy Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcısı Bahri Şamat, Arnavutköy Müftüsü Abdülkadir Boşal ile din gönlüllüleri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Arnavutköy Müftüsü Abdülkadir Boşal bir selamlama konuşması yaptı.

Programda konuşan Yılmaz, şunları söyledi:

“Emanetten maksat akıldır. Çünkü teklife muhatap olmanın temel şartı akıl ve buluğdur. Dolayısıyla burada emanetten kastedilen şey hayrı şerden, iyiyi kötüden, imanı küfürden tefrik edebilme manasına olan akıl bir emanet olarak verilmiştir. Emaneti, sorumluluk duygusu ve bilinci diye tanımlamak mümkündür. Emaneti sınırlı ve süreli bir zaman için insana verilen şey olarak düşünürseniz lugatlardaki manasıyla, aslında bize verilen her şey emanettir. Bedenimiz, canımız, malımız, mekanımız emanettir. Yaşadığımız ve hayatımızı sürdürdüğümüz, kendisine yaslandığımız her şey bu manada bize emanet olarak verilmiştir. Geçici bir süre ve sınav maksadıyla verilmiştir. Yeryüzünü imar maksadıyla yaratılan insanoğlunun iman ile kulluk etmek üzere yaratılmış olması emanet sayılan vasıflarla mümkün olmaktadır. Bu yüzden canımız, malımız, mekanımız, zamanımız emanet gibi düşünüldüğünde bize ait neyimiz var diye soru sormak gerekir. Hakikaten baktığımızda bize ait hiçbir şeyimiz yok. Şair, ‘Alan sensin, veren sensin, kılan sen/ Ne verdinse odur dahi neyimiz var.’ diyor. Dolayısıyla bizdeki her şey hakkın emanetidir, onun ihsanıdır. Dolayısıyla inanan insanlar olarak bu emanetler kapsamında hareket etmek durumundayız. Hepsinin bir varoluş amacı var ve o istikamette kullanılması isteniyor. Dolayısıyla din gönüllüsünün emanet kavramını hayatın merkezine oturtarak; varoluşunu, yaratılışını ve kendisine verilen bütün mâl-u menâli emanet gören bir yapıda görmesi gerekiyor.”

Yılmaz, program sonrası din gönüllüleri tek tek selamlaştı. 16.04.2019