12.03.2019

Ümraniye Müftülüğü din gönüllüleri buluşması

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Ümraniye Müftülüğü din gönüllüleri ile biraraya geldi.

Ümraniye Belediyesi Nikah Sarayı’nda gerçekleştirilen programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar, Ümraniye Müftüsü Muharrem Gül ve din gönüllüleri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Ümraniye Müftüsü Muharrem Gül, bir selamlama konuşması yaptı.

Programda konuşan Yılmaz, şunları söyledi:

“Peygamberlerdeki ismet sıfatının din gönüllülerindeki karşılığı takvadır. Takva, Kur’an-ı Kerim’in çok vurgu yaptığı ve imandan sonra bir üst statü gibi değerlendirdiği vasıftır. Kur’an-ı Kerim’de İslam, iman, ihsan ve takva var. Bunlar adeta alt basamaktan üst basamağa doğru yükseliş manası ifade ediyor. Takva duygusu ibadetlerle beslenmiş bir imanın hayata yansıyan hassasiyet algısıdır. Kur’an-ı Kerim’de takva duygusunun insan hayatında hem bilgi kaynağı olduğu, hem de olayları okumada ve hadiseleri yorumlamada insana basiret verdiği ifade ediliyor. Takva ile nur, basiret, furkan arasında bir ilişki var. Bizim de en çok muhtaç olduğumuz şey adım attığımızda yanlış yapmamak ve basiretle yürümek adına, Peygamberlere halef olan din gönüllülerinin bu duyguya ihtiyacı izahtan varestedir. Tabi ki ismet vehbidir, takvanın vehbi olma ihtimali var ama kesbi olma ihtimali yüksektir. O yüzden takvaya ulaşmanın yolu kudsi hadiste, nevafile devam ile insanın takva duygusuna ereceğini ve basiretinin artacağını ifade ediyor. Bu da bizim farz ibadetlerin dışında nevafille de uğraşmamız gerektiğine işaret ediyor. Farzları yerine getirdik, nafilelere çok fazla ihtiyacımız kalmadı düşüncesi doğru değil. O nafilelerdir gönül dünyamızı inşa eden, bize değer katan. Maalesef biz farzları yaptığımız zaman öbürlerinden vareste olduğumuzu düşünürüz. Sözümüzün etkili olması için bu nafileleri yapmalıyız. Kandil günlerinde oruç tutun demek güzel, ama bunu oruçlu iken söylemek daha güzel. Nafile ibadetlerle hayatımızı zenginleştirmemizin bize ayrı bir zenginlik ve değer katacağını unutmamız gerekiyor.”

Yılmaz, program sonunda din gönüllüleri ile tek tek selamlaştı. 12.03.2019