15.01.2019

Bakırköy Müftülüğü din gönüllüleri ile buluşma

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Bakırköy Müftülüğü din gönüllüleri ile biraraya geldi.

Bakırköy Müftülüğü Konferans Salonu’ndaki programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcısı Bahri Şamat, Bakırköy Müftüsü Selami Aydın ve din gönüllüleri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Bakırköy Müftüsü Selami Aydın, bir selamlama konuşması yaptı.

Programda konuşan Yılmaz, “Dinin bize kazandırdığı değerler, aslında bizim medeniyet ve kültür değerlerimizi de oluştururlar. Mesela bizim en önemli simgelerimizden birisi bayrağımızdır. Bizim milli simgemizdir. Bayrağın simge olan tarafları dini kültürümüzden beslenmekte ve dini altyapıyla gelişmektedir. Bayrağımızdaki hilal ve yıldız ‘kelime-i tevhid’in,‘Lâ İlâhe İllallah, Muhammedü’r-Resûlullah’, özü ve özetidir. Hilal kelimesi, Allah kelimesiyle aynı harflerden oluşmaktadır. Hatta lale kelimesinde de aynı harfler vardır. O yüzden süslemede Allah lafzını lale olarak sembolize ederiz. Bayrağımıza Allah adını, hilal remziyle sembozile ederiz. Maksadımız ve amacımız, kelime-i tevhidin Allah lafzıyla ifade edilmesidir. Beş köşeli yıldızımız, Muhammed adının Arapça yazılışı ve sembolüdür. Dolayısıyla hilal ve yıldız dini menşeiden kaynaklanmış, sembol olmuş alemlerdir. Kur’an’ın şeair dediği bu tür semboller aslında bizim duygularımızı harekete geçiren, motive eden özelliği vardır. Şeair kelimesi; şiir, şuur kelimeleriyle aynı kökten yani şiar kökündendir. O da hissetmek demektir. Şiir, hissetmek demektir. Şiir dediğimiz o kafiyeli deyişler eğer duyguları harekete geçiriyor, okuyana ve dinleyene bir takım hisler veriyorsa o zaman şiirdir. Duyguları harekete geçirmiyorsa o şiir değil, olsa olsa manzumedir.” dedi.   

Millet olabilmek için din bilgisinin, duyguyla ve amelle buluşması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Milli sembollerimizin dini motiflerden alınmış olması, onlara baktığımızda zaman tünelinde geriye giderek bayrakta kelime-i tevhidi görebilmek ve kelime-i tevhid uğruna feda-i can edecek bir konuma gelebilmektir. Dini motifler taşıyan bu milli değerlerimiz zaman içerisinde oluşmuş ve milletin içerisine düşmüştür. Millet olabilmemiz için din bilgisi, duyguyla ve amelle buluşmalıdır. Bir milleti millet yapan değerler din duygusu, dün (tarih) ve dil bilgisi, yarın kaygısı (nesil yetiştirme endişesi), bayrak ve vatan sevgisidir.” diye konuştu.

Program sonunda Yılmaz, din gönüllüleri ile tek tek selamlaştı. 15.01.2019