04.01.2019

Hacı Piri Camisi hizmete açıldı

Restorasyonunun tamamlanmasının ardından yeniden hizmete alınan Beyoğlu Hacı Piri Camisi dualarla açıldı.

Programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, İsmail Rumi Efendi Vakfı yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

Caminin yeniden hizmete açılması dolayısıyla kurban kesilirken, İstanbul Müftüsü Yılmaz burada bir dua yaptı. Yılmaz, daha sonra Cuma namazı dolayısıyla hutbe verdi. Hutbede camilerin hayatın içindeki rolünden bahseden Yılmaz, “İslam’ın berrak ve parlak dönemlerinde mabetler ve mescitler daima hayatın merkezinde olmuştur. Camileri merkeze alarak külliyeler inşa edilmişti. Cami merkezdi ama etrafında medreseler, tekkeler, dergâhlar, imaretler, bedestenler hatta kışlalar olurdu. Osmanlı’yı Osmanlı yapanlardan birincisi medrese, ikincisi tekke, üçüncüsü ordu idi. Bu üç müessese sayesinde Osmanlı İslam hakikatini gönüllere nakşetme ve İslam dinini bugünlere taşıyıp, Ehli Sünnet vel Cemaat anlayışını ileri ufuklara taşıma noktasında muhteşem bir hizmet imar ve inşa etti. Medreseler ilim erbabı, âlimler, kadılar; tekkeler de irfan ve irşad ehli yetiştirdi. Tekkeler gönüllere dokunan, halkın gönül dünyasına zikirle, fikirle, tefekkürle ihya olmasını sağlayacak, irşad hizmetleri sunan mekânlardı. Ordu da kaynağını tekkeden alarak üç kıtada Osmanlı’nın ve İslam’ın gücünü egemen kıldı.” dedi.

Yılmaz, şunları söyledi:
“Bugün restorasyondan sonra yeniden açılışına şahitlik ettiğimiz Hacı Piri Camisi, hayatın merkezinde mabet, civarında külliyesi, derviş odaları, şeyhlik dairesiyle bu coğrafyayı 4 asır boyunca ihya hizmetinde bulunmuş bir mabettir. Bu coğrafyadaki 300’ü aşkın mabet halka edep, adap ve iman öğretmede son derece önemli bir rol üstlenmiş ve ‘İstanbul Beyefendiliği’ denilen insana insanca yaklaşma usul ve adabını insanımız dergâhlardan ve tekkelerde öğrenmiştir. Böylece bir medeniyetin önderleri buralarda yetişmiştir. Bu bakımdan bu dergâhlar tarih boyunca çok önemli bir fonksiyon icra etmişlerdir.”

Cuma namazı sonrası cemaate yemek ikram edildi. 04.01.2019