08.12.2018

‘Aile Okulu’ Eğitim Programı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca gerçekleştirilen Aile Okulu programının açılışına İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz,katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) Sağlıklı Birey, Mutlu Aile, Huzurlu Toplum Projesi kapsamında düzenlenen Aile Okulu eğitim programı Fatih Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.  Programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, DİB Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Sedide Akbulut, Fatih Müftüsü Vehap Kapıcıoğlu ile ADRB personeli katıldı.

Programın açılışında konuşan Yılmaz, “Dini hayat önce ailede yaşanılarak öğrenilen bir husustur. Yapılan araştırmalarda ‘dini ve dini hayatı nereden öğrendiniz’ sorusuna insanların yüzde 50’si ailede öğrendikleri cevabını veriyorlar. Bu bakımdan aile çok önemli bir kurum, varoluşumuzun temel öğelerinden biridir.” dedi.

Günümüzde ailenin ciddi yaralar alarak çatırdadığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:
“Bugün dünyada aile yeniden gündeme taşınıyor. Aile özellikle Batı toplumlarında ciddi yaralar aldı ve çatırdıyor. Evlilik kurumu neredeyse yok, birlikte yaşama var. Ciddi manada boşanmalar var. Ülkemiz de buradan nasibini alan konumda. Görsel medyanın yaygınlaşması, televizyonların ortaya koyduğu diziler, sosyal hayatla ilgili özendirici tavırlar, insanların tecessüsünü aleyhte gösteren bir takım yayınlar ve nihayet birlikte yaşama anlayışının yaygınlaşmasının aileye çok ciddi hasarlar verdiği bilinen bir husus. Ama biz biliyoruz ki, Cenab-ı Hakk’ın korunmasını istediği beş temel değerimizin; canın, dinin, malın, aklın ve neslin en iyi şekilde, sağlıklı bir biçimde korunacağı yer ailedir. Yüce dinimiz toplumsal bir sorumluluk olarak aile kurmayı omuzlarımıza yüklemektedir. Evlenmeye gücü olmayanların bile evlendirilmesini kamuoyunun vicdanına ve idrakine bırakarak o sorumluluğu bize yüklemektedir.”

Yılmaz, fakirlik korkusuyla evlenmeyenlere de tavsiyede bulunarak, “Fakirlik sebebiyle evlilikten korkanlara da adeta bir vaadi ilahi gibi Allah Teala; “Allah, onları fazlından zengin kılacaktır” buyurarak genel algılarımızı ters yüz etmektedir. Bizde iş ve aş olmadan eş olmaz diye genel bir algı var. Bu ayeti kerime ‘önce eş’ diyerek ‘iş’i ve ‘aş’ı fazlından ihsan edeceğini buyuruyor.” diye konuştu.

Evliliği sürdürebilmenin önemine vurgu yapan Yılmaz, “Evlenmek elbette güzel ama önemli olan evliliği sürdürebilmek, aile olabilmek ve bu yuvanın devamını sağlamaktır. Bunun için de bilgi sahibi olmak, hazım sahibi olmak, sabır ve sadakat sahibi olmak ve sonunda mutlu bir aile kurabilmektir. Aile ve Dini Rehberlik Dairesi olarak bugün gerçekleştirdiğimiz program bu manada önemlidir.” ifadelerini kullandı. 08.12.2018