25.04.2017

Bağımlılıkla Mücadele

Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun Düzenlediği Bağımlılıkla Mücadele Programı

Sarıyer İlçe Müftülüğü ile Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Bağımlılıkla Mücadele” konulu program 25.04.2017 tarihinde gerçekleştirildi.

Bağımlılık, tıbbi ve dini boyutlarıyla ele alındı. Konunun tıbbi boyutunu Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Uzman Hemşire Bilgenur BAYRAKTAR anlatarak Sarıyerli hanımları bilgilendirdi. Bağımlılık çeşitlerini “Bağımlılık Döngüsü” ile açıklayarak konunun hafife alınarak “benim başıma gelmez” şeklinde düşünüldüğüne dikkat çekti.  Masum gibi görünen; “bir kereden bir şey olmaz”, “istersem bırakırım”, “ben bağımlı olmam”, “bırakırsam bir daha dönmem” gibi cümlelerin kullanıldığı ve sonuç itibariyle de bağımlı olunduğunu ifade etti.  Çarpıcı örneklere de yer vererek dünyada her on saniyede bir kişinin bağımlılıktan öldüğünü, her yıl en masum bağımlılık çeşidi olarak görülen sigaradan altı milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Konunun dini boyutunu Merkez Kuran Kursu Öğreticisi Fatma ETO anlattı. Yaptığı konuşmada İnsanın eşref-i mahlûkat olarak yaratıldığını ve dolayısıyla Allah’a, insanlara, diğer yaratılan varlıklara, kâinata ve kendisine karşı görevleri olduğunu ayet ve hadisler ışığında açıkladı. Bu bilinç ile inanan insanın aklını, canını, dinini, neslini ve malını muhafaza etmesi gerektiğini hatırlattı. Konuyla ilgili örnek verdiği ayet ve hadisler:

Maide, 5/90: “Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.”

Maide 5\91: “Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyorsunuz değil mi?”

“İki nimet vardır ki, insanların pek çoğu bunların kıymetini bilmeyerek aldanmaktadır: Sağlık ve boş vakit.” (Buhârî, Rikâk,1)

“Her sarhoş eden içkidir ve her sarhoş eden haramdır.” (Müslim, Eşribe, 74)

“Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır.” (Tirmizî, Eşribe, 3)

Programa Merkez Kuran Kursu Öğreticisi Mediha GÖRGEN, Cumhuriyet Mah. Merkez Camii Kuran Kursu Öğreticileri Zehra KAHRIMAN ve Ferhan CAN sunum, ilahiler ve dua ile katkı sağlamışlardır. Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Din Hizmetleri Uzmanı Emine MEYDAN da Sarıyerli hanımların farkındalık kazanmaları için yapılan programların yıl boyunca devam edeceğini ifade etti.