23.06.2021

Kurban Kesecek Vatandaşlarımız İçin Önemli Duyuru

PENDİK İLÇESİ KURBAN HİZMETLERİ KOMİSYONU

2021 YILI TOPLANTI TUTANAĞI

 

2021 yılı “Kurban Hizmetleri Komisyonu”, 18.06.2021 Cuma günü saat 10.00 da Kaymakamlık Makamında toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.

    GENEL HÜKÜMLER

  1. İstanbul İli Anadolu yakasına kurbanlık hayvan girişleri 5/7/202l tarihinden itibaren başlayacaktır.

  2. Kurbanlık hayvan satın alacak vatandaşlarımızın, kulak küpesi bulunmayan ve Pendik Belediyesi tarafından mavi küpe takılmayan hayvanları satın almamaları ve aldıkları kurbanlık hayvanlarda, alınan tüm önlemlere rağmen, hastalık şüphesi uyandıracak belirti gördükleri takdirde Pendik Belediyesi’ne ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerekmektedir.

  3. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimlerine izin verilmeyecektir.

  4. Başta kist hidatik, şarbon, bruselloz, kırım kongo kanamalı ateşi, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere toplum ve çevre sağlığı, etin usulüne uygun işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatın çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesine dikkat edilecektir. Ayrıca COVID-19 nedeniyle dikkat edilmesi gereken kurallara özen riayet edilecektir.

  5. Kesim ve satış merkezi olarak belirlenen alanlar haricinde kurban satış ve kesimi yapılmayacaktır. Cadde, sokak, apartman, ev ve dükkân önlerinde kurbanlık kesimi yasaklanmıştır. Müstakil evde oturanlar, apartmanlarında kurban kesim yeri bulunanlar, evlerinin bahçelerinde uygun yer bulunanlar, çevrelerini kirletmemek ve rahatsız etmemek ve hayvana eziyet vermeden ve dışa açık olmayacak şekilde kurbanlarını kesebileceklerdir.

 

CEZAİ HÜKÜMLER

İlgili mevzuata ve Kurul/Komisyon Kararlarına aykırı hareket edenler hakkında aşağıdaki cezai işlemler uygulanır:

 

  1. Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (s) bendi gereğince, 1.000.-TL idari para cezası uygulanacaktır.

  2. Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanacaktır.

  3. 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanlan Koruma Kanunu’nun 12 nci maddesinin birinci fıkrasına göre; Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (ı) bendi gereğince hayvan başına 2.075.-TL idari para cezası uygulanır.

  4. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (ı) bendi gereğince hayvan başına 5.211.-TL idari para cezası uygulanır.

  5. 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak , acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşın soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara aynı Kanunun 28 inci maddesinin (k) bendi gereğince 1.033.-TL idari para cezası uygulanır.

  6. 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara aynı Kanunun 28 inci maddesinin (k) bendi gereğince 1.033.-TL idari para cezası uygulanır.

  7. 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan cezai işlemler, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının ilgili birimleri ile belediyelerce uygulanır.