24.02.2024

Müftümüz Sn.Basri BEKTAŞ'ın Berat Kandili Mesajı

Mübarek Ramazân-ı Şerîf’in müjdecisi olan Berat Kandiline bizleri ulaştıran Rabbimize hamdolsun.
Berat, kurtulmak, günahlardan arınmak, Allah'ın affına ve rahmetine kavuşmak' demektir.
Rabbimizin affını talep ettiğimiz bu mübarek Berat gecesi aynı zamanda bir hüküm gecesidir. Kulların her türlü işinin Allah'a arz olunduğu gecedir bu gece. Hz. Peygamber (sav), Sevgili Peygamberimiz de (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah-ü Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak isteyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salavât, 191).
İşte bu gecede Rabbimizin bu davetini fırsat bilerek ve bizi bağışlayacağından da emin olarak O’nun rahmetine, affına, mağfiretine koşarak kendimiz, ailemiz, ülkemiz, bütün müslümanlar ve insanlık için dua ve niyaza durmak en önemli vazifemiz olsa gerektir. Dünya hayatında rıza-i ilahiye muvafık her türlü işimiz, salih amel ve hasenat kabilinden ibadet ve faaliyetlerimiz bizim maddi-manevi anlamda huzur ve gönül rahatlığına bilerek, bilmeyerek işlediğimiz günahlarımızdan beraatimize vesile olacaktır.
‘’Bu nedenle iman, ibadet ve ahlâk dünyamızda bir yenilenme, geçmişimizi muhâsebe etme ve geleceğimizi bu heyecanla tezyin etme gayreti bu gece vesilesiyle gündemimizde olmalıdır. Dünyevî ve uhrevî gayretlerimizin dengeli bir şekilde hayatımıza yansıması için bu geceyi bir fırsat olarak görmeliyiz. Rabbimizin rahmetinden ümit kesmemeli ve her halimizin Hakk’ın rızasına uygun olması için bir yenilenme sürecine Berât Kandilimiz vesilesiyle şahit olmalıyız. "
Bu günlerde, duaya her zaman olduğundan daha fazla ihtiyacımız vardır. İslâm coğrafyasında,  kan, gözyaşı, elem ve acılar insanlığı boğarken, ülkemizin bütünlüğüne yönelen tehditler ve bu mübarek vatanın bütünlüğü üzerinde hain emeller besleyenler hain emelllerine bizlerin dualarıyla ulaşamayacaktır. Canlarını Allah yolunda veren kahraman şehitlerimiz için dua ve niyazda bulunacağız. Allah’ın sonsuz merhametinin kapısını dua ile açacağız.
Bu mübarek gecede Cenab-ı Hakk’a açılan ellerin ve yapılan duaların, bütün İslam âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayetine, Filistinde, Doğu Türkistanda ve dünyanın bir çok yerindeki mazlum ve mahzun mümin kardeşlerimizin kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.
Aziz Milletimizin ve İslam Aleminin mübarek Berat Kandilini tebrik ediyor Yüce Mevlâmızın hepimize kâmil bir iman ve sağlıklı bir ömür lütfetmesini diliyorum.
Af, Mağfiret ve Arınma Vesilesi Olan Berat Kandilimiz Mübarek Olsun..

Rabbim! Tövbemizi kabul et, günahımızı temizle, dualarımızı kabul buyur, dilimizi doğru eyle, kalbimize hidayet eyle...

Basri BEKTAŞ
Eyüpsultan Müftüsü