06.02.2024

Müftümüz Sn.Basri BEKTAŞ'ın Mirac Kandili Mesajı

İSRA VE MİRAC

Peygamber Efendimiz (sav)’in İslâm’a davet sürecinin en zor yıllarında bir bir mana da teselli olarak da değerlendirilebilecek,  gece yürüyüşü ve yükselmek manalarını da kapsayan “İsra” ve “Miraç” olayı, Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksâ’ya, oradan da semaya yaptığı, içinde binbir hikmetli işin cereyan ettiği mucizevi yolculuktur bu geceyi anlamlı kılan.

Nitekim İsra suresinin ilk ayetinde  “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”

Mirac’tan bize üç büyük hediye:

1. Beş vakit namaz,“müminin miracı” Rabbiyle buluşma anı,

2. Bakara Suresinin son iki ayeti,

3.Tevhid inancına sahip olan (şirk koşmayan) Müslümanların ebedi kurtuluşa ereceği,

Miracı nasıl kutlayalım?

Bu gecede yapacağımız dualarımızla Hakk Teâlâ katında yükselmeyi arzu etmeliyiz. Çünkü  dua Allah ile kul arasında sımsıcak bir bağ, ibadetin özüdür. Bu günlerde, duaya her zaman olduğundan daha fazla ihtiyacımız vardır. İslâm coğrafyasında,  kan, gözyaşı, elem ve acılar, insanlığı boğarken, ülkemizin bütünlüğüne yönelen tehditler ve bu mübarek vatanın bütünlüğü üzerinde hain emeller besleyenler hain emelllerine bizlerin dualarıyla ulaşamıyacaktır. Canlarını Allah yolunda veren kahraman şehitlerimiz için dua ve niyazda bulunacağız. Allah’ın sonsuz merhametinin kapısını dua ile açacağız.

6 Şubat 2023’te yaşadığımız deprem felaketinin üzerinden 1 yıl geçti ama yüreklerimizde ki derin izler hala tazeliğini korumaktadır. Bu büyük depremde vefat eden kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz.

Bu mübarek gecede Cenab-ı Hakk’a açılan ellerin ve yapılan duaların, bütün İslam âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayetine ve Şanlı Filistin’in kurtuluşuna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Basri BEKTAŞ

Eyüpsultan Müftüsü