11.03.2024

MUSTAFA ZEYNETİ UYGUN CAMİİ DUALARLA AÇILDI

Yapımı tamamalanarak Ramazan-ı Şerif Ayına yetiştirilen Mustafa Zeyneti Uygun Camii 08.03.2024 tarihinde İstanbul Milletvekili Hasan TURAN, Bahçelievler Kaymakamı Dr. Mehmet BOZTEPE, Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan BAHADIR, İstanbul İl Müftü Yrd. İsa AKTAŞ, İlçe Müftümüz Mustafa KAYIŞ, İlçemizde görev yapan kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Bahçelievler sakinlerinin katılımlarıyla  ibadete açıldı.
Mustafa Zeyneti Uygun Camii, hayırsever Şahabettin Uygun tarafından merhum anne ve babası adına Yüksek Mimar Serkan Akın’ın mimari projesi kapsamında yaptırılmıştır.
Söz konusu yapı klasik 16. Yüzyıl detaylarıyla tasarlanmış sakıflı bir camidir. Tamamıyla geleneksel teknik ve malzeme kullanılarak mevzuata uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Toplam kapalı alanı 390 m² olup içeride 550 kişi, bahçesinde 450 kişi olmak üzere, toplamda 1.000 kişi aynı anda namaz kılabilir.
Dört metre derinliğindeki temeli inşa edilirken kaba yonu taş, meşe hatıllar ve horasan harcı kullanılmıştır. Seksen santimetre genişliğindeki taşıyıcı duvarları küfeki taşı ile almaşık örgü tekniği kullanılarak horasan harcı ile örülmüş, ahşap hatıllar ile bağlanmış, paslanmaz kenetler kurşun zıvanalar ile birleştirilmiştir.
Çatısı 12.5 metre ahşap asma makas ile geçilmiştir. Saçak yüksekliği 7 metre, mahya yüksekliği 10 metre, minare yüksekliği 18 metredir. Minaresi zeminin 4 metre aşağısından başlayarak taşların örülmesiyle yığma tekniği ile inşa edilmiştir. Minare çapı 190 santimetredir. Kapı ve kepenkleri meşeden kündekâri tekniği ile imal edilmiştir. Tavanı çıtakâri tekniği ile süslenmiş, ortasında 2.5 metre çapında celi sülüs ile İhlas suresi yazılı levha bulunmaktadır. İçlik pencerelerinde revzen tekniği kullanılmıştır. Mihrabı Marmara mermerinden minber ve vaaz kürsüsü çamdan imal edilmiştir.
Bahçelievler İlçemize, İstanbulumuza, Ülkemize,Milletimize ve İslam Alemine hayırlar getirmesini Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyoruz.
Bahçelievler İlçe Müftülüğü olarak Caminin yapımını üstlenen Hayırsever Şahabettin Uygun Beyefendi’ye teşekkür ederiz. MescidIer yeryüzünde AIIah’ın evIeridir. Gökteki yıIdızIarın yer ehIini aydınIattıkIarı gibi, onIarda gök ehIini aydınIatırIar.