03.05.2018

Şehristanbul Buluşmaları’nın konuğu üniversite öğrencileri oldu

TDV öğrenci evlerinde kalan Marmara Üniversitesi öğrencileri İstanbul Müftülüğü’nce düzenlenen Şehristanbul Buluşmaları’na katıldı.

İstanbul Müftülüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen Şehristanbul Buluşmaları’na İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Marmara Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler katıldı. Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar’ın Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Yılmaz, “İstanbul bir tarih şehri; Süleymaniye Camii ve külliyesi ise ihtişamıyla İstanbul’un bir İslam beldesi olduğunu sessiz ama görkemli şekilde haykıran bir özelliğe sahip. İstanbul Müftülüğü de aynı ehemmiyete sahip, dini hayatımızın merkezi. Burası İslam’a hizmet etmiş iki ordunun, ‘leşker-i gaza’nın ve ‘leşker-i dua’nın yollarının kesiştiği bir yer. ‘Leşker-i gaza’ cephede savaşan demektir. İstanbul Müftülüğü 1530’lu yıllardan itibaren 1826’ya kadar Yeniçeri ordusunun başı olan Yeniçeri Ağası’nın ikamet ettiği yer olarak kullanılmış. 1826’da Yeniçeri ocağı lağvedilince burası ikinci bir ordunun, yani dua ordusunun merkezi olmuş. ‘Leşker-i dua’, dua ve davet ordusu yani camilerde ve halkın arasında insanları Hakk’a çağıran insanlar demek. Buradan çok büyük tarihi şahsiyetler gelmiş geçmiş. Osmanlı döneminde din hizmeti veren kadılık, müderrislik, hitabet, irşad hizmetlerinde bulunanların biyografileri ve kadı defterleri, şeriyye sicilleri gibi 1 milyona yakın evrakın bulunduğu muhteşem bir arşivimiz var. İstanbul Müftülüğü’nde cennet mekan Abdülhamid Han tarafından yapılan dolaplarda muhafaza edilen arşiv belgeleri de bulunuyor. Gençlerimiz bu tarihi hazine hakkında en azından dokunarak görsünler bilgi sahibi olsunlar istedik. Buradaki tarihi hazinenin sizler tarafından dokunulup, hissedilmesi en azından gittiğiniz yerlerde bu zenginliği anlatmak ve bunları gördüğünüzü medarı iftiharla söyleyebilmeniz adına önemlidir” dedi.

Gençlere İstanbul’u gezip şehri iyi bir şekilde tanımaları tavsiyesinde de bulunan Yılmaz, daha sonra soruları cevapladı.

Program yemek ikramının ardından Meşihat Arşivi ve Süleymaniye Camii gezisi ile tamamlandı. 03.05.2018