26.06.2018

İlçe Müftüleri Toplantısı Büyükçekmece’de Yapıldı

İstanbul Müftülüğü’nce her ay gerçekleştirilen İlçe Müftüleri Toplantısı Büyükçekmece’de yapıldı.

Büyükçekmece’de gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcıları ve ilçe müftüleri katıldı.

Toplantı İstanbul Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İstanbul Müftüsü Yılmaz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Yaz Kur’an kurslarının önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Yaz Kur’an kurslarımız bizim için çok önemli. Çünkü muhatap kitlemiz çok genç. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon ilk ve orta öğretim çağında gencimiz var. Bunların hepsi potansiyel olarak bizi talebemiz. Hal böyle olunca tamamına ulaşmak gibi bir derdimiz olmalı. Ne kadar çok gencimize ulaşabileceğimizin derdinde ve gayretindeyiz. Yaz Kur’an kursları dendiğinde benim gönlüme bir ateş düşüyor. Çünkü ulaşamadığımız her gencimiz bir şekilde ya internetin ya sosyal medyanın çocuğu oluyor. Bir şekilde çocukların gönülleri elimizden çıkıyor ve başka taraflara kayıyor. Oysa ki kurslarımıza ve camilerimize hiç olmazsa yazın gelmiş olsa gönlünde bir aidiyet duygusu oluşacak. En azından namaz surelerini öğrenecek, Allah’ı ve Peygamberi tanıyacak, kulluk bilinci gelişecek, helal haram kaygısı taşıyacak. Arkadaşlarıyla iki ay da olsa bir ortam soluklamış olması, ailesinden de bir şeyler aldıysa çocuğun istikametini bulması anlamına geliyor. Biz çocukların yollarının bir şekilde camiden, Kur’an kursundan geçmesini önemsiyoruz. Bir gün bile gelse bu yavrularımızın bir şekilde aidiyet bilincinin oluşmasına faydası olur diye ümit ediyoruz.”

Cami görevlilerinin ve Kur’an kursu hocalarının çocuklara karşı tavırlarına özen göstermesini isteyen Yılmaz, “Burada gerek cami görevlilerimizin, gerekse Kur’an kursu hocalarımızın çocuklarımıza karşı tavırları çok önemli. Çocuklarımızın Kur’an’la ilk buluşmasının Cibril-i Emin ve Hz. Peygamber gibi olması gerektiğini düşünüyorum. İlk vahyi getirdiğinde Hz. Peygamber dehşetle ürperdiğinde Cibril-i Emin nasıl onu bağrına alıp şefkatle kucaklamış ve sükûnete erdirmişse, Kur’an hadimleri de çocukları şefkatle kucaklamalı ve ondan sonra söyleyeceklerini söylemeli. Çocukların gönül dünyalarında hocalarının sevgisi, şefkati, merhameti iz olarak kalmalı. Çünkü sevgiyle açılan sayfalar, sevgiyle açılan gözler gönüllere duyguları daha yüksek seviyede akıtıyor, kalpler daha kolay buluşuyor. Hocalarımıza ısrarla bu şefkat ortamını sağlamalarını anlatmamız gerekiyor. Sükuneti sağlamak için çocuklarımıza karşı sesini yükseltmek, azarlamak yol ve yöntem değil. Çünkü insanın hayatında ilk intiba çok önemlidir. İlk gittiğiniz yerde size gösterilen tavırlar, o müesseseyle ilgili sizde bir kanaat oluşturur. Dolayısıyla çocukların da camiyle ilgili ilk intibaı Kur’an kursuna geldiklerinde gördükleriyle doğru orantılı olmaktadır. Kur’an kursundaki hüsnü muamele onların daha sonraki çağlarında camiye ve cemaate ilgi duymalarının vesilesi olmaktadır. Onun için Kur’an kursu hocası nebevi bir üslup, meleki bir tavır ve Allah’ın fiilini gerçekleştiren bir insan olduğunun bilinciyle bunu yapmalıdır” dedi.

Toplantıda 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde yapılacak etkinlikler ile hac hazırlıkları da ele alındı. 26.06.2018