24.05.2018

İstanbul Müftülüğü’nden KYK yurtlarında kalan öğrencilere iftar

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, KYK yurtlarında kalan öğrenciler ile tabhane hizmet binasında gerçekleştirilen iftarda biraraya geldi.

İftar programına İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Müftü Yardımcıları, KYK yurtlarında kalan öğrenciler, Müftülük personeli ve aileleri katıldı. Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar’ın Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından oruçlar açıldı. Daha sonra söz alan İstanbul Müftüsü Yılmaz, “Süleymaniye Camii ve külliyesi ise ihtişamıyla İstanbul’un bir İslam beldesi olduğunu sessiz ama görkemli şekilde haykıran bir özelliğe sahip. İstanbul Müftülüğü de aynı ehemmiyete sahip, dini hayatımızın merkezi. Burası İslam’a hizmet etmiş iki ordunun, ‘leşker-i gaza’nın ve ‘leşker-i dua’nın yollarının kesiştiği bir yer. ‘Leşker-i gaza’ cephede savaşan demektir. İstanbul Müftülüğü 1530’lu yıllardan itibaren 1826’ya kadar Yeniçeri ordusunun başı olan Yeniçeri Ağası’nın ikamet ettiği yer olarak kullanılmış. 1826’da Yeniçeri ocağı lağvedilince burası ikinci bir ordunun, yani dua ordusunun merkezi olmuş. ‘Leşker-i dua’, dua ve davet ordusu yani camilerde ve halkın arasında insanları Hakk’a çağıran insanlar demek. Buradan çok büyük tarihi şahsiyetler gelmiş geçmiş. Osmanlı döneminde din hizmeti veren kadılık, müderrislik, hitabet, irşad hizmetlerinde bulunanların biyografileri ve kadı defterleri, şeriyye sicilleri gibi 1 milyona yakın evrakın bulunduğu muhteşem bir arşivimiz var. İstanbul Müftülüğü’nde cennet mekan Abdülhamid Han tarafından yapılan dolaplarda muhafaza edilen arşiv belgeleri de bulunuyor” dedi.

Yılmaz, “Şehre atılmış bir İslam imzası olan Süleymaniye Külliyesi'nin önemli yapılarından tabhanede KYK yurtlarında kalan öğrencilerimiz, mesai arkadaşlarımız ve aileleriyle iftarda buluştuk. İnşallah ahirette de orucun sağladığı bereketten istifade edenlerden oluruz” diye konuştu. 24.05.2018