10.05.2018

Şehristanbul Buluşmaları’nın konuğu engelliler oldu

Şehristanbul Buluşmaları’nda konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “İnsanın gönlünde ve zihninde engeli yoksa pek çok zorlukları aşabilecek durumdadır. Onun için hangi şartta olursa olsun hayatla ilgili ümidini kaybetmemesi, Cenab-ı Hakk’ın kendisine olan ihsanından asla vazgeçmemesi ve bunu ısrarla talep etmesi en doğal hakkı hatta sorumluluğudur” dedi.

İstanbul Müftülüğü Konferans Salonunda düzenlenen Şehristanbul Buluşmalarının konuğu engelliler ve aileleri oldu. Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen program, Halkalı Çamlıkaltı Görme Engelliler Yatılı Kur’an Kursu’nda okuyan Ramazan Usta’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Sadece Engelliler Haftası münasebetiyle değil, her vesile ile engelli kardeşlerimizin engelleri aşan tavrına özen göstermek zorundayız. Diyanet İşleri Başkanlığımız 2012 yılında ‘Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet’ başlığıyla camilerimizin engelli kardeşlerimizin erişimine uygun hale getirilmesi konusunda bir kampanya başlattı. O kampanya sayesinde bugün camilerimizin büyük bir kısmı engellilerin erişimine uygun hale getirildi. Temennimiz İstanbul ve ülkemizdeki bütün camilerin engelli kardeşlerimizin erişimine açılmasıdır” dedi.

Herkesin potansiyel engelli adayı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Bugün sağlıklı olan bir insanın yarın engelli olmayacağına kimse teminat veremez. Bu bakımdan herkesin duyarlı olması önemli. Engelliler Haftası da bu farkındalığı oluşturmak üzere gündeme gelmiştir. Bu konuda düne göre bugün daha iyiyiz. Anne babalar engelli çocuklarıyla ilgili sıkıntılıydı ama bugün bu konu toplumda daha kolay anlatılır ve anlaşılır hale geldi. Engelli kardeşlerimiz ve aileleri acınacak durumda olmadıklarını, merhamet bekleyen durumda bulunmadıklarını ısrarla söylüyorlar. Kendilerinin normal ve sıradan insanlar gibi değerlendirilmelerini bekliyorlar ki, bu da onların en temel ve doğal hakkıdır. Engelsiz insanlar gibi hayata tutunmalarını sağlayacak olan milletimizin ve devletimizin sorumluluğu altındadır” diye konuştu.

Engelli insanların başarılarını takdirle karşıladıklarını belirten Yılmaz, şunları söyledi:

“Engelli kardeşlerimizin zaman zaman fevkalede üstün başarılarını görüyor ve doğrusu çok takdirle karşılıyoruz. Nice engelli kardeşimizin engeli olmayanlardan çok daha başarılı olduğunu gördükçe önemli olan kalplerde ve zihinlerde engel olmamasıdır diye düşünüyoruz. İnsanın gönlünde ve zihninde engeli yoksa pek çok zorlukları aşabilecek durumdadır. Onun için hangi şartta olursa olsun hayatla ilgili ümidini kaybetmemesi, Cenab-ı Hakk’ın kendisine olan ihsanından asla vazgeçmemesi ve bunu ısrarla talep etmesi en doğal hakkı hatta sorumluluğudur. Hayatla ilgili ümidini kaybetmeyenler, ısrarla ve sürekli hayata tutunmaya çalışan kardeşlerimiz elhamdülillah bu konuda başarılı oluyorlar. Engelleri aşarak, akranları arasında temayüz etme ve öne geçme gibi özellikler kazanabiliyorlar. Ama bütün bunlar toplumdaki bilinçlenmeyle doğrudan ilgilidir.”

Yılmaz, konuşmasının ardından Halkalı Çamlıkaltı Görme Engelliler Yatılı Erkek Kur’an Kursu’nda okuyan ve hafızlık icazet belgesi almaya hak kazanan üç öğrenciye belgelerini takdim etti. Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca umreye gönderilen engellilere de hediye verdi.
İşaret diliyle eş zamanlı olarak tercüme yapılan program, engelliler ve ailelerine yemek ikramıyla son buldu. 10.05.2018