11.11.2019

Bağcılar’da Mevlid-i Nebi Konferansı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin MAŞALI  Bağcılar Müftülüğü’nce Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla düzenlenen programda konuştu

Bağcılar Müftülüğü’nce düzenlenen “Hz. Peygamber ve Aile Hayatı” konulu konferansa katılan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin MAŞALI konuşmasında şu hususa öncelik verdi: “Aileyi oluşturan ana unsur birbirlerine evlilik bağı ile bağlanan karı ve kocadır. Nesep birlikteliği adına oluşan diğer bütün bağlar bunun üzerine kuruludur. Günümüzde aile ile ilgili olarak karşımıza çıkan sorunların pek çoğu batılı aile modelinin etkisiyle klasik aile yapısında meydana gelen değişimlerdir. Evliliği seküler bir akit olarak gören ve daha ziyade hazcı bir yaklaşımı esas alan batılı aile modelinde evlilikteki dinî ve ahlaki boyut devre dışı kalmıştır. Öte yandan başta feminist söylem olmak üzere Batı patentli birtakım söylemler de evliliği sürekli bir çatışma mahalli olarak sunmuştur. Zira bu söylemler evliliği ve aileyi erkeğin kadını köleleştirdiği veya cinsel olarak istismar ettiği bir birliktelik olarak lanse etmişlerdir. Bu söylemlere, aileye ilişkin haberler içinden alabildiğine uç örnekleri seçip servis eden medyanın etkinliği de eklenince artık aile “çatışma mahalli” olarak takdim edilmiş, buna bağlı olarak da toplumda evliliğe karşı olumsuz bir bakış oluşmaya başlamıştır. Günümüzde yapılan alan araştırmalar evlilik yaşının ilerlediği ve gençlerin evliliğe olan ilgi ve saygının azaldığı yönünde tespitler içeriyor. Bunun arkasında başka etkenler de bulunmakla birlikte asıl etkenin anılan söylemlerin etkisiyle oluşan olumsuz aile algısı olduğunu ifade edebiliriz. Gelinen bu noktada yapılması gereken öncelikli şey evliliğin ve aile kurumunun bir çatışma mahalli olmadığını zihinlere özellikle de gençlerin zihinlerine yerleştirmektir. İnşallah bu hafta vesilesiyle yapılacak olan aile merkezli konuşmalar ve bu çerçevede Efendimiz Muhammed Mustafa’nın (sas) hayatından aktarılacak kesitler, evlilik ve aile kurumunun bir çatışma mahalli değil bir paylaşma, sosyalleşme, ahlaklanma, huzur ve sükûnet bulma mahalli olduğu düşüncesinin gönüllere ve zihinlere yerleşmesine vesile olacaktır.”

Bu yöndeki değerlendirmelerinin ardından Hz. Peygamber’in (sas) aile hayatından örnek kesitler sunan Maşalı, bu örneklerin günümüz aile yapısının maruz kaldığı sorunların aşılması noktasında ne gibi çözümler içerdiği yönündeki tahlil ve tespitleriyle konuşmasını tamamladı. 11.11.2019