11.12.2018

Maltepe Müftülüğü din gönüllüleri ile buluşma

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Maltepe Müftülüğü din gönüllüleri ile bir araya geldi.

Maltepe İlim Yayma Cemiyeti Halil İbrahim Demir Öğrenci Yurdu Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcıları Bahri Şamat ve Mustafa Yavuz ile Maltepe Müftüsü Ahmet İnciler ile din gönüllüleri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Maltepe Müftüsü Ahmet İnciler bir selamlama konuşması yaptı.

Programda din gönüllülerinin ilim ve irfanlarını artırmaya ihtiyacı olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:
“Sadece fakülteyi, mektebi bitirmek, icazet almak veya diploma almak yeterli olmaz. İlmin üç mertebesi olduğundan bahsedilir. Birinci mertebe öğreniyorum, ikinci mertebe öğrendim, üçüncüsü ise bildiklerim bilmediklerimin yanında deryadan bir katredir durumudur. Öyleyse bilmeye, sürekli öğrenmeye, yenilenmeye, yeni bilgiler edinmeye ihtiyacımız var. Azrail emaneti almaya gelene kadar bu böyle sürmelidir. Sürekli okumak, yeni bilgilerle karşılaşmak hem keyif verici bir şey hem de mesleğimizin olmazsa olmazıdır. Aslında bu bütün meslekler için geçerlidir. Bütün meslekler literatür takip edildiği yeni bilgilere ulaşıldığı zaman anlamlıdır. ‘İlmi kitabın yenisinden, hocanın eksinden öğreneceksin’ diye bir tabir vardır. Çünkü hocanın tecrübesi, malumatı çok fazladır. Kitap da yeni bilgilerle yenilenmiştir. Dolayısıyla mesai arkadaşlarımızdan farkımız kendimizi yenilememizle doğru orantılıdır. Kendini yenileyenler her zaman fark edilir. Bir hekim, bir avukat, bir mühendis hangisi olursa olsun literatür takip ediyor, kendisini yeniliyorsa başarılıdır. Bizim arkadaşlarımızın da yenilenmeye ve yeni şeyler okumaya ihtiyacı var. İnsan yenilendikçe daha güçlü hisseder, daha etkileyici olur ve tabi ki insanlar daha çok değer verirler. Vaazı nasihatinde yeni şeyler söyleyen, her namaz vaktinde farklı aşırlar okuyabilen bir hocaefendiyle, her namaz vaktinde aynı aşrı okuyan hocaefendinin tesiri elbette bir değildir. Onun için yenilenmeye ihtiyacımız var.”

Değirmen taşı örneğini veren Yılmaz, “Su değirmeninde iki taş vardır. Alttaki taş sabittir, üstteki taşın bir deliği vardır. Oradan buğday akar ve iki taşın arasına girer. Taş döndükçe buğdayı ezerek un yapar. Yukarıdan buğday kesildiğinde taş yine döner. Ama bu seferler taşlar birbirlerine sürterek kendilerini yer ve bitirirler. Bizim de değirmen taşı kendimizi yiyip bitirmememiz için yukarıdan yeni buğdaylarla, yeni bilgilerle beslenmeye ihtiyacımız var. Hayatı okumak için de yeni bilgilere ihtiyacımız var. Hele hele şimdi çağımız bilişim çağındayız, yani bilgiye çok kolay ulaşılan bir çağdayız. Ama bu bilgi sadece internetten ulaşılan bilgi olmamalı. Sizin düzenli olarak okuduğunuz kitaplar, takip ettiğiniz dergiler, merak edip araştırdığınız kaynaklar olmalı. Öyle olduğunuz zaman daha güçlü olursunuz.” dedi.

Yılmaz, program sonunda din gönüllüleri ile tek tek selamlaştı. 11.12.2018