13.11.2019

Beşikaş’ta Mevlid-i Nebi Konferansı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin MAŞALI Beşiktaş’ta Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine “Hz. Muhammed’in (sas) Eğitim Anlayışı” konulu bir konferans verdi.

İstanbul Müftüsü Mehmet Emin MAŞALI 13.11.2019 tarihinde Beşiktaş İlçesi Erhan Gedikbaşı Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine “Hz. Muhammed’in (sas) Eğitim Anlayışı” konulu bir konferans verdi. İl Müftüsü MAŞALI konuşmasında şunlara değindi:

Eğitimin olmazsa olmazı muhtabın kabiliyet, ilgi ve ihtiyaçlarını dikkate almaktır

“Eğitimcilik değişken, zor bir faaliyet. Öncelikle herkesin ayrı bir kabiliyette, yetenekte olabileceğinin kabulü ve buna göre bir yaklaşım içine girmek herhalde bir eğitimcinin elini güçlendirecek en önemli husustur. Güzel bir söz var: “Allah alabildiğine adildir, dolayısıyla bütün kabiliyetleri bir insana vermez. Alabildiğine de merhametlidir. Bu yüzden de bir insanı bütün kabiliyetlerden mahrum kılmaz. Herkes bir yönden güçlü iken diğer yönden zayıftır. Bir yönden zayıf iken diğer yönden güçlüdür.” Evet, idrakler, kapasiteler farklı farklı. Efendimiz’in (sas) eğitime yaklaşımının temelinde de bu esas vardır. Zira kendisine yöneltilen aynı soruya farklı zamanlarda farklı cevaplar vermiştir. Neden sabit cevaplar vermemiştir? Çünkü sorunun sahibi farklı ve onun ihtiyacına göre cevaba şekil vermiştir Efendimiz (sas). ”

“Cahiliye toplumundan Asr-ı Saadet toplumu inşa edebilmek eşsiz bir eğitimcilik örneğidir”

“Efendimiz’in (sas) eğitim anlayışında muhatabın kabiliyetini fark etmek ve onu o yönde yönlendirmek önemli bir yer tutar. Bir gün Hz. Bilâl (ra) ezan okumaktadır. Orada bulunan gençlerden bir kısmı okunan ezanı alaya alırcasına ses çıkarırlar. Ezan bitince Efendimiz (sas) bu gençleri yanına çağırır ve şu soruyu sorar: أَيُّكُمُ الَّذِي سَمِعْتُ صَوْتَهُ قَدِ ارْتَفَعُ : İçinizde sesi gür çıkan hanginizdi? Hz. Ebû Mahzûra, benim, der. Rivayette geçtiği üzere Ebû Mahzûra o zamana kadar Hz. Peygamber’e (sas) karşı sevgi ve muhabbet taşımamaktadır, dahası ona karşı mesafelidir. Efendimiz (sas) çok güzel ezan okuyacağını söyleyerek ona ezan okumayı öğretir. Artık o Efendimiz’in (sas) müezzinlerinden birisi olmuştur. Tarihte hocalarının bu adam olmaz dediği nice kişi vardır ki bunlar insanlık tarihine damga vurmuşlardır. Herhangi bir eğitimci bunu başardığı anda yani muhatabındaki gizli ve örtük kabiliyeti keşfettiğinde ben eğitimciyim diyebilir. Eğitim zaten başarılı olan bir çocuğu biraz daha ileriye götürebilmek olmasa gerektir. Cahiliye toplumundan bir Asr-ı Saadet toplumu inşa edebilmek, işte hakiki eğitimcilik budur.”

İl Müftüsü MAŞALI, Hz. Peygamber’in (sas) eğitim anlayışına dair bazı kesitler sunarak konuşmasını tamamladı.