21.11.2019

İstanbul Müftüsü MAŞALI, Gençlik Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen programa katıldı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin MAŞALI, İstanbul Müftülüğü İl Gençlik Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen programa katıldı.

İstanbul Müftülüğü İl Gençlik Koordinatörlüğü tarafından İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin MAŞALI, Diyanet İşleri Başkanlığı Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa BÜLBÜL, İl Müftü Yardımcıları, 39 İlçe Müftüsü, İl ve İlçe Gençlik Koordinatörlerinin katılımıyla 21.11.2019 tarihinde boğaz turu eşliğinde bir program düzenlendi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin MAŞALI, yaptığı konuşmada gençlik çalışmalarının bütün kademelerinde görev yapan gençlik koordinatörlerine teşekkür ederek sözlerine başladı. Yapılan çalışmaların icbari değil, ihtiyari olduğunu ifade eden İl Müftüsü MAŞALI, gönüllülük esası çerçevesinde yürütülen bu çalışmaların ulviliğine vurguda bulundu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Gençlikle ilgili faaliyetlere organize bir hüviyet kazandırmak durumundayız

 “Göreve geldiğim günden bu yana yapmış olduğum gözlemler gösterdi ki gençlik üzerine yürüttüğümüz faaliyetler bağlamında çok güçlü olduğumuz yanlar olduğu gibi bazı temel eksikliklerimiz de bulunmaktadır. Bu temel eksikliklerin başında organizasyon eksikliğini zikretmek mümkün olacaktır. Bundan kastım yapılan faaliyetlerin planlamasının bir merkez bütünlüğü içerisinde yapılmıyor olduğu ve bir sistemsizlik sorununun bulunduğudur. “الحق بلا نظام يغلب عليه الباطل بنظام: Sistemi olmayan hak dava üzerinde batıl, sistemi ile hâkimiyet kurar” şeklinde güzel bir söz vardır. Dolayısıyla bu yeni süreçte ana başlığımız gençlikle ilgili faaliyetleri daha organize hale getirmek ve bir çatı altında toplayıp eşgüdümü sağlamak olmalı diye düşünüyorum. Organize hareket etmenin bir diğer faydası da hangi türden gençlik çalışmalarının nerelerde yapılabileceği, bir başka ifadeyle nerede hangi türden çalışmaların yürütüleceği yönünde bir tespit yapma imkânı verecek olmasıdır. Zira İstanbul homojen bir yapıda değil. Her ilçenin sosyolojisine uygun faaliyetler yürütmek anlamlı olacaktır.”

Gençlerimizin sorunlarını çözmek için öncelikle bu soruların neler olduğunu tespit etmemiz gerekiyor

“Bu çerçevede şunu da belirtmek gerekir ki gençlik çalışmaları denilince “belli bir vakitte şu kadar sayıda genci bir yere yığmak” anlaşılmamalı diye düşünüyorum. Meselemiz sadece bir toplama meselesi değildir. Gençlik faaliyeti sadece camiye gelen ve Kur’an kurslarında eğitim gören gençlerimize de indirgenmemeli. Ulaşılamayan devasa bir gençlik var ve bu gençlerin dinle ilgili sorunları var. Sözgelimi son zamanlarda deizmin yaygınlaştığı yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Gerçekten gençlerimiz deizme mi kayıyor? Yoksa dinî açıdan nereye gideceğini, ne yapacağını bilemiyor da bu tavrını deizm olarak mı ifade ediyor? Tespit edebildiğim kadarıyla şu an gençliğin yaşadığı sıkıntı, bir inançsızlık değil de sanki inançla ilgili problemlerden nasıl çıkacağını bilememe sıkıntısı gibi duruyor. İşte vazifemiz dinle ve hayatla ilgili hususlarda gençlerin sorularının ve sorunlarının ne olduğunu tespit etmek bunu da onlara ulaşarak yapmak olsa gerektir.”

İl Müftüsü MAŞALI, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gençlikle ilgili strateji ve planlamaları doğrultusunda yürütülecek faaliyetlerin hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.