12.11.2019

Kartal ve Pendik Mevlid-i Nebi Konferansları

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin MAŞALI Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla Kartal ve Pendik'te konferans verdi.

“Kerim birlikteliklerden kerim evlatlar doğacaktır.”

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin MAŞALI yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Evlilik ve onun bir sonucu olan aile, iki taraf arasında kurulan ve sürekli ahlaklanma faaliyetini içeren bir nesep bağıdır. Aile çatısı altında birbirine bu şekilde nesep bağı ile bağlanan karı-koca arasında kurulan ilişki ne kadar ahlak merkezli olursa, bu ilişkinin vücut vereceği diğer ilişkiler de o denli ahlaki olacaktır. Fahrettin Razi’nin ifadesiyle kerim evlat ancak kerim aile ortamında yetişir, nefret ortamında değil. Dolayısıyla kurulan ailenin hayır getirmesi karı-koca arasındaki irtibatın kerimliği ve nezahetine bağlıdır. Günümüzde aile ile ilgili sorunları aşabilmek için bu noktaya odaklanılması kaçınılmaz durmaktadır. Efendimiz’in (sas) aile ile ilgili beyan ve uygulamalarına bakıldığında öncelikle muhatapların zihninde müspet bir evlilik mefhumunun oluşmasının hedeflendiği görülür. Günümüz açısından bu son derece önemlidir. Çünkü şu veya bu şekilde günümüzde evliliğe karşı menfi bir bakış oluşmuştur; bu yöndeki söylemlerin de etkisiyle de bu bakış her gün biraz daha egemen hale gelmektedir. Hz. Peygamber’in (sas) aile ilgili beyan ve uygulamalarında altı çizilen bir diğer husus, aile içinde her bir bireyin nev-i şahsına münhasır bir rol üstlendiği ve kişilikli bir yapı arz ettiğidir. Modern ailenin en önemli sorunlarından biri de, aileyi oluşturan bireylerin, onları, diğer bireylerden ayıran asli rollerini yitirmiş olmalarıdır.”

Maşalı konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Hz. Peygamber’in aile hayatına dair aktardığı rivayetler üzerinden aileyi oluşturan bireylerin asli rollerinin neler olduğuna yönelik tespitlerde bulundu. 12.11.2019