27.10.2019

Bayrampaşa’da Sabah Namazı Buluşması Gerçekleştirildi

İstanbul Müftülüğü tarafından Bayrampaşa Kocatepe Camii'nde İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin MAŞALI'nın da katıldığı Sabah namazı buluşması gerçekleştirildi.

27.10.2019 tarihinde Bayrampaşa Kocatepe Camiinde gerçekleştirilen sabah namazı buluşması kapsamında cemaate hitap eden İstanbul Müftüsü Mehmet Emin MAŞALI, konuşmasında, namazın akabinde okunan tesbihâtın ifade ettiği anlam üzerinde durdu ve özetle şunları söyledi: Tesbihat, acizliğinin bilincinde olan insanın, Allah Teala’nın yüceliğine sığınmasını ifade eder. Mevcudat içindeki yerini iyi idrak eden insan, hakikati bulma imkânına sahiptir. Haddizatında iman demek insanın kâinattaki yerini bilmesi demektir. İman demek, insanın acziyetinin farkına varması demektir. “Kendini bilen Rabbini de bilir” sözü de bu anlama gelmektedir. Kendisini tanımaya odaklanmış kimse güçlü yönlerini tespit eder ve onları korumaya çalışır, zayıf yönlerini tespit eder ve onları güçlendirmeye çabalar. Bütün dikkatini kendine verdiği için de başkalarının kusur ve kabahatini araştırmakla hemhal olmaz, olamaz da. Ama gel gör bir araya geldiğimizde hep başkalarının eksiklerinden konuşuyoruz. Başkalarının eksiklerinden dem vurmak, kendimizi eksiksiz gördüğümüz anlamına geldiği gibi kendi kusurlarımızla hemhâl olmadığımız anlamına da gelir. Oysa bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (sas) “Kim bir mümin kardeşini kınarsa, o kötülüğü (kınadığı şeyi) yapmadan ölmez.” buyurmuşlardır. O yüzden muhterem kardeşlerim ne olur dikkat edelim. Birbirimizi kınama, ayıplama hastalığından uzak duralım. Ayıpladığımız şeyle imtihan olunacağımızı asla unutmayalım. Dahası settaru’l-uyûb, kusurları örten olalım. Rabbimiz bizim günahlarımızı örterken, bizim kalkıp da başkalarının kusurlarını fâş etmeye yeltenmemiz ne büyük bir aymazlık olur değil mi? Hedefimiz “Tehallakû bi ahlâkıllah/Allah’ın ahlakıyla ahlaklanınız” ilkesi olsun, bu yönüyle de Cenab-ı Hakkın sıfatlarını hayatımıza yansıtmak en büyük gayemiz olsun. Değil mi ki Allah kusurları örtendir, o halde biz de örtelim. Değil mi ki Allah affedendir, o halde biz de affedici olalım.

Program İl Müftüsü Mehmet Emin MAŞALI’nın cemaatle musafahalaşmasının ardından sona erdi. 27.10.2019