25.08.2016

Maltepe Müftülüğü

Müftülük Çalışma Ofisimiz Maltepe Hükümet Konağının 5 Katında 650 m2 alanda hizmet vermektedir. İçerisinde Müftülük Makam Odası, Müdür Odası, Şef odası, Kalem ve Muhasebe odası ile Mutfak ve Müftülük arşivi bulunmaktadır, Ayrıca aynı dairede Vaizler odası ile Aile Dini Rehberlik Bürosu bulunmaktadır. Maltepe Müftülüğü mevcut yerine 2015 yılı Aralık ayında taşınmıştır.

Müftülüğümüzce toplam 222 personele hizmet vermektedir. 1 Mütfü, 1 Şube Müdürü, 1 Başvaiz, 1 Uzman Vaiz olmak üzere toplam 6 Vaiz (3 ü Kadın), 7 Cezaevi vaizi, 1 Murakıp, 1 Şef, 4 Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, 1 Şoför, 4 Hizmetli, 5 Erkek Kur’an Kursu Öğreticisi, 79 Bayan Kur’an Kursu Öğreticisi, 81 İmam-Hatip, 29 Müezzin-Kayyım, 81 Cami ve 45 Kur’an Kursu şeklinde belirtebiliriz.  Kur’an Kurslarımızdan 35 tanesi kız Kur’an kursu, 5 Kur’an Kursumuz yatılıdır. 2 tane erkek Kur’an kursumuz olup yatılıdır. 2017-2018 öğretim yılında toplam 1100 öğrencimiz Kur’an kurslarımızda okumaktadır. Bunlardan 1054 kız öğrenciden 22 tanesi hafızlığa, diğerleri de yüzüne eğitim görmektedir. Erkek öğrencilerimizden 20 kişinin 20’ si hafızlık eğitimi almaktadır. Toplam yatılı öğrenci sayımız 240’ tır.

Maltepe Müftülüğü’nün Faaliyetleri :

Aile ve Dini Rehberlik Bürosu hizmetlerimiz düzenli bir şekilde devam etmektedir. Kadınlara yönelik faaliyetlerden çok olumlu sonuç alınmıştır. Ayrıca her gün düzenli nöbet tutan vaiz ve din görevlileri halkımızın hizmetine devam etmektedir.

İki haftada bir gerçekleştirmeye çalışılan, hafta sonu konferansları aynı şekilde devam etmektedir. İki yıldır bu faaliyet esnasında pek çok ilim adamını başta din görevlilerimiz, onların eşleri ve cemaatimize bilgi vermek üzere temin etmeye çalışılmıştır.

Yapılan tüm faaliyetler kayıt altına alınmakta ve arşivlenmektedir.

Bayan vaiz ve irşat ekiplerimiz camilerde bayanlara yönelik Kur’an okuma, meal ve tefsirini yapma, sorulara cevap verme şeklinde hizmetlerine devam etmektedir.

İlçemizin Merkezi değişik camilerinde vaaz ve irşat hizmetlerine emekli Müftü, Vaiz ve ilahiyatçılar sürekli katılmakta ve olumlu tepki alınmaktadır.

Cumhuriyet Camii ile Küçükyalı Merkez Camiinde özellikle sabah namazlarından sonra halka açık programlarla hizmet verilmektedir.

Bütün camilerimizde hergün namazlardan önce cemaate yönelik tefsir, ilmihal ve hadis bilgileri verilmektedir.

Maltepe’de bulunan İmam-Hatip Lisesi ile mutabakat sağlanarak öğrencilerin geleceğe yönelik cami hizmetleri ve din hizmetleri konusunda yetiştirilmelerinde katkı sağlamak için görevlilerimiz nezaretinde Kur’an, ezan, müezzinlik ve hitabet konusunda yetiştirilmelerini temin maksadıyla çalışma başlatılmış, bu çalışma her kesin takdirini kazanmıştır. Gelecek yıllarda aynı minval üzere daha alt sınıfları da programa dahil etmek suretiyle çalışma yapılması istenmiştir.

Maltepe Müftülüğümüze bağlı kabiliyetli personelimizin nezaretinde; erkekler tasavvuf musikisi korosu mevcut olup, Mübarek gün ve gecelerde, üç aylık vaaz ve irşat programlarında çoklu program olarak uygulanmaktadır.

Kutlu Doğum, Camiler Haftası, yaz Kur’an kursları, hizmet içi eğitim kursları, konferans ve seminerler düzenli bir şekilde yürütülmektedir.

Görev alanımızda bulunan 81 camiden görevlisinin sesi ezan okumaya elverişli olmayan camilerde Kadıköy Müftülüğünün yayınladığı ezanlara bağlanmak üzere kısmi merkezi ezan sistemi alınmaktadır.

2016 yılında umreye müftülüğümüzden kayıt yaptıran kişi sayısı 350 dir. 2016 Umre kayıtları devam etmektedir.

Misyonumuz

“Toplumun dinî ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermek amacıyla İslam Dini'nin temel kaynaklarına dayalı doğru ve güncel bilgi ile toplumu din konusunda aydınlatmak, inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek ve ibadet yerlerini yönetmektir.”

Vizyonumuz

"Toplumun her kesimine sahih dini bilgiye dayalı din hizmeti sunan, camilerimizi toplum hayatının önemli merkezlerinden biri haline getiren, İslam Dini'ne ilişkin her hususta referans alınan, en etkin ve saygın kurum olmaktır."