20.02.2017

Camilere standart getiriliyor

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı camilere standart getiriyor. Yeni yapılacak camiler, kadınlar, çocuklar, gençler, yaşlılar ve engellilere de hitap edecek, sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılayabilecek.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz günlerde “Cami Standartları Projesi” için bir araya geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığında gerçekleşen toplantıda, camilerin kadim medeniyetimize yakışır ve günümüz ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde imar edilmesi için atılacak adımlar üzerine görüşler paylaşıldı.

Cami Standartları Projesi ile camiler, günümüz koşullarına uygun projelerin tasarlanarak hayata geçirildiği, kendi enerjisini üretebilen, kullanım suyunun geri dönüşüm olarak çevre ve peyzaj düzenlemelerinde kullanılabildiği, kimlikli şehirler projesine hizmet eden, şehrin dokusuna uygun ibadet mekânları olacak. Geleneksel sanatların yaşatılmasına imkân tanıyan, ayrıca estetik kaygıları da dikkate alan camiler tasarlanacak. Ayrıca yapı denetimle ilgili hususlarda yapılacak gerekli düzenlemeler ile depreme dayanıklı güvenli yapılar oluşturulacak.

Yeni yapılacak camiler için, plan ve tasarımcılara rehber olması düşünülen kriterlerden bazıları;

Hayatın merkezinde olacak

Cami ve mescitler, toplumun her kesimine hitap edecek nitelikte ve sosyal alanları içinde barındıracak şekilde, engelliler, kadınlar, hamileler ve yaşlıların kolayca erişimine uygun olarak planlanacak. Cami ve mescitler bulundukları yer ve hitap ettikleri nüfusun ihtiyacına göre farklı fonksiyonlara sahip olacak. Cami ve mescit alanları yürüme mesafeleri de dikkate alınarak kolay ulaşılabilir alanlar olarak planlanacak.

Gençlik merkezlerinden sergi salonlarına…

Cami yapılacak alanda, ihtiyaca göre Kur’an kursu, lojman, aile ve dini rehberlik bürosu, dini yayın satış yeri, kütüphane, gençlik merkezi, çocuk oyun alanı, misafirhane, seminer salonu, çok amaçlı salon, sergi salonu, sanat atölyesi, spor alanı, revir, kafe, çayevi, konferans salonu, aşevi, cenaze alanı, taziye evi, gasilhane vb. alanlar bulunacak.

Kadınlar mahfili…

Kadınlar için mihrabı rahatça görebilecek şekilde ibadet etmelerine imkân sağlayacak mahfiller tasarlanacak.  Her camide kadınlar için yeterli sayıda abdest alma, çocuk emzirme ve bakım mekânları bulunacak. Mahfil korkulukları çocukların   emniyeti düşünülerek tasarlanacak.

Halısından, minaresine, kubbesinden, taç kapılara, kemerlerden, minber, mihrap ve kürsü gibi caminin mimari öğelerine kadar ve yapı elemanlarına yönelik standartlar getirilirken camiye gelenlerin psikolojisi de unutulmayacak…

Aydınlatma, akustik ve iklimlendirme…

Cami aydınlatması mekân içindeki hat ve tezyinatı dikkate alınarak yapılacak. Camide huşu içinde ibadet etmeyi sağlayacak mekânın ruhuna uygun olacak şekilde aydınlatma yapılacak. Camilerin mimari ve elektro akustik düzenlemeleri uzmanların danışmanlığında projelendirilecek. Caminin kapasitesine göre ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemleri tercih edilecek, rahat ibadet etme imkânı sağlanacak.

Çevre düzenleme ve peyzaj…

Cami ve mescitler, deprem, yangın ve sel gibi doğal afetlere karşı yeterli güvenliğe sahip, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak tasarlanacak. Caminin bulunduğu bölgenin iklimsel özelliklerine göre çevre ve peyzaj düzenlemeleri yapılacak, ibadet vaktini bekleyenler için oturup sohbet edebilecekleri ve dinlenebilecekleri alanlar oluşturulacak, çocuklar için oyun parkı düzenlemeleri yapılacak. Camiler çevresi ile beraber yaşayan ve yaşanılabilir mekânlar haline gelecek.

Çalıştaylar ile son şeklini alacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yapılacak mevzuat düzenlemeleri ile camilerin sadece bir ibadet alanı olmaktan çıkarılıp hayatın merkezi haline gelmesi ve toplumun her kesimi tarafından kullanılan fonksiyonel yapılar olması sağlanacak. Bu kapsamda Cami Standartları Projesi çalıştayları gerçekleştirilecektir. Bu çalıştayların ilki Mart ayı içinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki beyin katılımları ile gerçekleşecektir. Ayrıca yıl içerisinde yapılacak diğer çalıştaylara İlgili tüm kurumlar, üniversiteler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileri ile mimarlar, mühendisler ve alanında uzman kişiler davet edilecek ve geniş katılımlı toplantılar organize edilecektir. Söz konusu çalıştayların sonunda cami standartları ile alakalı mevzuat ve kılavuz kitap çalışmaları tamamlanmış olacak.