01.12.2016

Din ve Hayat Dergisi 29. Sayısı Yayımlandı

İstanbul Müftülüğü ve TDV İstanbul Şubesi ortak yayını olan Din ve Hayat Dergisi “Zekât” konulu 29. Sayısı yayımlandı. Her sayısında bir dosya konusu üzerinden meseleyi etraflıca değerlendiren Din ve Hayat dergisi bu kez İslam’ın temel ibadetlerinden “Zekat” konusunu işliyor. Dosyada zengin ile fakir arasında bir köprü kurulmasına vesile olan ve bunu müesseseleştiren Zekât ibâdetini “Allah’ın ve Peygamber’in Emri, Toplumsal Huzurun Anahtarı: İnfak, Sadaka, Zekât” başlığı ile İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran kaleme aldı. Yaran yazısında, İslâm’da sosyal bütünleşmeyi sağlamak üzere ortaya konulan temel esaslardan birinin de zekât, sadaka, infak ve yardımlaşma olduğuna vurgu yapıyor. Prof. Dr. H. Mehmet Günay, “İbâdet ve Müessese Olarak Zekât” başlıklı yazısında Kur’ân ve Sünnet perspektifinden Zekât ibâdetini ve müessesesini bir bütün olarak değerlendiriyor. “Kur’ân’da Zekât Kavramının Etimolojik ve Semantik Analizi”ni Prof. Dr. Şehmus Demir kaleme alırken “Zekâtla İlgili Güncel Meseleler”i Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar değerlendiriyor. Zekât verebileceklerin bir takım hususiyetler taşıması gerektiği bilinirken bir de Kur’ân’da Zekât verilecek sınıflardan bahsedilmektedir. Bununla ilgili olarak “Kur’ân’a Göre Sadaka (Zekât) Verilen Sınıflar” başlıklı yazıda Yrd. Doç. Dr. Yakup Bıyıkoğlu, meseleyi tafsilatlı bir biçimde işliyor. “Zekât-Vergi Münasebeti”, Prof. Dr. Kemal Yıldız tarafından kaleme alınırken, “Osmanlı Devletinde Zekât” meselesi de Prof. Dr. Ziya Kazıcı tarafından arşiv belgeleri ışığında değerlendiriliyor. Bunun yanında Zekâtın takdim âdâbı, insanî ilişkilere, psikoloji ve sosyolojiye tekabül eden hususları da konunun uzmanı hocalar tarafından değerlendiriliyor.

Ayrıca bu sayıda Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun ve Prof. Dr. Salih Tuğ ile de bir söyleşi yer alıyor. Zekât iklimine katkıları ile hatırlayacağımız merhum Prof. Dr. Mehmet Erkal hoca da bu sayı vesilesi ile Prof. Dr. Saffet Köse’nin yazısı ile yâd ediliyor.

İrtibat ve İletişim için:,

DİN VE HAYAT DERGİSİ

Adres: İstanbul Müftülüğü Ek Hizmet Binası Molla Fenari Mah. Vezirhan cad. Nuruosmaniye Camii Avlusu Çemberlitaş-Fatih/İstanbul

Tel     : 0 (212) 526 16 80/27