25.06.2017

ŞAHSULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI

Eyüp'ün Haliç kıyısında, Kanuni Sultan Süleyman’ın kız kardeşi Şah Sultan adına Mimar Sinan tarafından inşa edilen ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Şah Sultan Camii, 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı. 462 yıllık caminin açılışı için cuma namazı sonrası düzenlenen törene Başkan Remzi Aydın ile birlikte Uşak Valisi Ahmet Okur, Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek, Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Eyüp Müftüsü Dr. Muammer AYAN ve AK Parti Eyüp İlçe Başkanı Süleyman Aykaç katıldı.
Açılış töreni öncesi camide dinlenilen vaaz ve hep birlikte cuma namazı çıkışında Vakıflarca cemaate helva ikramı edildi.
“GEÇMİŞE SAHİP ÇIKMAK, GELECEĞE SAHİP ÇIKMAK DEMEKTİR”
Başkan Aydın törende, eserin ibadete açılmasıyla iki önemli şeyin gerçekleştirildiğinin altını çizerek başladığı konuşmasında; “Öncelikle bir mescit, bir cami, bir tevhidhane ihya ediliyor. Dolayısıyla ecdada saygı gösteriliyor. İkinci olarak da geçmişe sahip çıkıyoruz. Geçmişle günümüz arasında ve tabi ki gelecek arasında çok ciddi bir köprü kuruyoruz. Esasında bu medeniyetin, bu toprakların çocukları olan bizlerin en önde gelen vazifelerinden bir tanesi. Biz bu anlamda bu yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Çünkü biliyoruz ki geçmişimize sahip çıkmak, geleceğimize sahip çıkmak anlamına geliyor. Burada bundan sonra çocuklarımız, gençlerimiz, büyüklerimiz, kadınlarımız toplanarak ibadet edecek, tefekkür edecek, sohbet edecek. Çok faydalı işler, hayırlı çalışmalar yapacaklar. İnşaallah bu medeniyet yürüyüşümüzde çok önemli eserlerden bir tanesi olacaktır diye temenni ediyorum” dedi.
Vakıflar Bölge Müdürü Sarı ise caminin üç yıl süren bir çalışma sonucunda bu güne getirildiğini belirterek; “Cami restorasyon sonrası cemaatine de kavuşmuş oldu. Böyle bir eski eserin meydana çıkması çok kolay olmuyor. Arkasında çok yoğun işler var. Her bir çalışanın ayrı ayrı alınteri, emeği, göznuru var burada. Bu bir ekip çalışması. Bu birliktelik içerisinde eserler bir bir onarılıyor, ömürlerine ömür katılarak gelecek nesillere ulaştırılmaya çalışılıyor. Açılışını yaptığımız 16. yülyıla ait bir eser. Geçmiş yıllarda muhtelif kereler onarım görmüş. Aslına uygun olmayan eklentiler yapılmış. Bunların hepsi giderildi. Depreme karşı güçlendirildi, denize yakın olduğu için rutubete karşı izolasyon işlemleri yapıldı. Hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
ASLINA UYGUN MALZEMELER KULLANILDI
Şah Sultan Camii’nin, depreme karşı daha dayanıklı olması için beden duvarları altına duvar altı temel yapıldı. Temellerin yer altı sularından etkilenmemesi için, drenaj ve yalıtım sistemiyle minimize edildi. Caminin çatı katında yer alan betonarme saçağın ve duvar içlerinde kalan özelliğini yitirmiş ahşap hatıllar ahşap ve paslanmaz çelik elemanlar ile yenilendi.
Özgün olmayan sıva ve derzler yapıdan uzaklaştırıldı. Minarenin kaide üstü, küpe kadar sökülüp yeniden örüldü. Yapıda özgün malzeme ve malzeme harcı kulanıldı, ahşap imalatları onarıldı. Ses, ışık, ısıtma ve soğutma sistemi imalatları yapılarak onarım tamamlandı.
Cami çevresinde sert zemin ve yeşil alan düzenlemeleri yapıldı. Betonarme olan çevre duvarları sökülerek yerine özgününe uygun almaşık tekniğiyle duvar örüldü. Hazire alanında terazisinden çıkmış mezar taşları terazisine getirilerek özgün harç malzemesi ile onarımı yapıldı. Tarihi caminin çevre aydınlatması, su deposu ve yangın tesisatı da onarıldı.
Kanuni Sultan Süleyman’ın kız kardeşi Şah Sultan adına külliye dahilinde tevhidhane olarak 1555 yılında inşa edilen Şah Sultan Camii’nin kuzeybatı köşesinde yapı ile çağdaş olduğu düşünülen bir minare, güneydoğu köşesinde ise bir 19. yüzyıl türbesi yer almaktadır. Yapı 19. yüzyıl, 1953, 1970-71 ve 1990-91 yıllarında büyük onarımlar geçirmiştir. Osmanlı dönemi onarımlarında yapıya dönemsel ekler getirilmiş; sonraki onarımlarda ise son cemaat yeri, çatı, kadınlar mahfeli gibi kısımlarında büyük değişikliklere gidilmiştir.
Merasim Eyüp Müftüsü Dr. Muammer AYAN'ın yaptığı dua ile sona erdi. Hayırlı olsun…