19.01.2017

İlçe Müftüleri Toplantısı Esenyurt’ta Yapıldı

İstanbul Müftülüğü tarafından aylık olarak yapılan ilçe müftüleri toplantısı İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil YILMAZ’ın başkanlığında İl Müftü Yardımcıları ve 39 İlçe Müftüsü’nün katılımlarıyla 18.01.2017 tarihinde Esenyurt İlçe Müftülüğümüz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan ve emanet ruhu kavramına dikkat çeken İl Müftüsü YILMAZ, “emanet ruhu bizim olmazsa olmazımızdır” dedi. YILMAZ konuşmasını şöyle sürdürdü: “Müfti kelimesini anlam itibariyle çok seviyorum. Feta kelimesi de aynı köktendir. Feta genç demektir. İradesi yüksek insan demektir. Fütüvvet de aynı kökten gelmektedir. İsar duygusunun en yüksek olduğu kişiler için kullanılan, delikanlılık kavramının karşılığıdır. Dolayısıyla bugün müfti kavramını davranışlarımızla, ilim ve anlayışımızla yeniden ihya etmeye ihtiyacımız var. Bunun için de devir teslim töreninde de ifade etmiştim. Sizlerden de talebim odur. İstanbul büyük bir şehrimiz. Avrupa’nın 19 ülkesinden daha büyük. Dolayısıyla bu şehirde hizmet edebilmek için buranın iyi bir MR’nı çekmek zorundayız. Her ilçemizin bir haritası olsun ve o harita üzerinde mutlaka öncelikle fiziki mekânlarımız yani dini mekânlarımız camiler, Kur’an Kursları, Konferans salonları ve idare binalarımız bulunsun. Sonra bizim manevi olarak muhatabımız olan hizmet götürdüğümüz insanlar kimlerdir? Bununla ilgili cami cemaatimiz, sabah namazına gelen cemaatin sayısı, vakit namazlarına gelenlerin sayısı, ihtiyar cemaatimizin genç cemaate oranı. Bunun yanında intihar olayları ilçemizde var mıdır? Boşanma oranları ne durumdadır, sokak çocukları var mıdır, alkol ve uyuşturucu kullanma oranı ne durumdadır? Suç işleme oranı nedir? vs. Buradan da yola çıkarak ölçülebilir bir din hizmeti vermiş olacağız. Bu hizmetleri yürütürken müftü, vaiz, emekli din görevlileri, meslek dersleri öğretmenlerimiz, ilahiyat fakültelerinde hocalarımız var. Bunlardan istifade imkânı aramalıyız. Cami Kürsüsü ile İlahiyat kürsüsünü birbirine yaklaştırmamız lazım. İmam-Hatipler, İlahiyatlar ve Diyanet birbirlerine akan denizler gibidir. Karadeniz’le Marmara misali… Bu denizler sürekli birbirine akmalıdır. Diyanet camiasından da ilahiyat camiası istifade etmelidir. Bunun yanında STK’lar ile işbirliği içinde olunmalıdır. Bu vesile ile İstanbul’da yürüttüğümüz din hizmetlerimizde Rabbimden bizlere yardımcı olmasını niyaz ediyorum.”

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kâmil YILMAZ’ın konuşmasından sonra İl Müftü Yardımcıları da sorumlu oldukları birimlerle ilgili sunumlarını gerçekleştirirken ilçe müftüleri de ilgili konulara dair fikirlerini dile getirdiler.

Düzenlenen toplantı, Esenyurt Kaymakamı Ekrem İNCİ ve Belediye Başkanı Necmi KADIOĞLU’ nun selamlama konuşmaları sonrasında İlçe Müftümüz Dr. Mehmet MÜFTÜOĞLU’nun İlçede yürütülen din hizmetlerine ait sunumu ile son bulmuştur.