04.04.2018

Esenyurt'ta Sabah Namazında Cami-Gençlik Buluşması

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz Diyanet İşleri Başkanlığı'nca başlatılan Cami-Gençlik Buluşması etkinlikleri kapsamında, Esenyurt Hacı Hasan Camii’nde gençlerle sabah namazında buluştu.     

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, İstanbul Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar, Avcılar Müftüsü ve Esenyurt Müftü Vekili Bekir Derin, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Esenyurt eski Dr. Müftüsü Mehmet Müftüoğlu, Esenyurt Hacı Hasan Camii’nde gençlerle sabah namazı namaz kıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve tesbihatın yapıldığı buluşmada, dualar edildi.

Programda konuşan İstanbul Müftüsü Yılmaz, ferâgat ve delikanlılık duygusunun gençlik çağının bir özelliği olduğunu vurgulayarak, “Çocukluktan gençliğe geçişte insan, hayal ve ideal sahibidir. İsar duygusuyla feragat ve adanmışlığa yatkındır. Fütüvvet, genellikle başkasını kendine tercih etmek demektir. Cesaret, yiğitlik ve mertlik anlamına gelen fütüvvet, diğergâmlık, cömertlik ve şefkati de içine alır. Kur’an’da geçen “fetâ” kelimesi de fütüvvetin esası sayılır. Kur’an-ı Kerîm’de fetâ kelimesi İbrâhim ve Hz. Yûsuf ile Hz. Mûsâ’nın yanındaki genç için, muhtemelen Yûşâ (as) için kullanılmıştır. Fütüvvet ahlâkının esâsı îsârdır; yâni kişinin kardeşini kendi nefsine tercih etmesidir. Nitekim Arapçadaki fetâ, Farsçadaki civânmerd ve Türkçedeki karşılıkları olan delikanlı kelimesinde ferâgat anlamı vardır. Kendi ihtiyacından önce kardeşinin ihtiyacının giderilmesini istemek fütüvvet icâbıdır. Gençte bulunan ferâgat ve delikanlılık duygusu da buradan gelir” dedi.

İnsanoğlunun evlatlarını, yavrularını kendisinin devamı olduğu için sevdiğini, milletinin, ümmetin devamı olması nedeniyle önemsediğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

“Onların kendi yerine halef olacağını bilir, onun için gayret gösterir. Bu yüzden biz de evlatlarımızla, gençlerimizle mabetlerimizde sabah namazı buluşmalarıyla bu duyguların paylaşılmasını murat ediyoruz. Allah'ın bize emanet olarak ihsan ettiği evlatlarımızı, bizim yerimize halef olacak şekilde imanla, Kur'an'la, İslam'la şeref bulan insanlar olarak yetiştirelim ve onları yerimize bırakalım. Bunun için de ebeveynlerin ellerinden tutarak, çocuklarını camiye getirmesi ve bu güzel mabette burayı onlara miras bırakacaklarını sözlü olarak olmasa bile, fiilen onlara anlatmaları çok önemli. Çünkü camiler ve mabetler, kalplerin ve gönüllerin birlikte attığı, aynı Allah'a kul olmanın, aynı mabette buluşmanın, aynı kıbleye yönelmenin heyecanıyla yüreklerin cem olduğu mekânlardır. O yüzden bu cami buluşmaları, gençlerimizin gönüllerinde mutlaka iz bırakacaktır."

Kur’an bize peygamberlerin ve bazı seçkinlerin hallerini anlattığını vurgulayan ve bunların örnek alınması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Ashab-ı kehf olun. Ashab-ı suffayı örnek alın. Mus’ab olun, Enes olun, Âişe olun, Fâtıma olun. Hâbil olun, Kâbil olmayın. Putları kıran İbrahim olun. İsmail gibi adanmış olun. “Ben Allah’tan korkarım” diyerek nefsin tuzağına direnen Yusuf olun. Mabeddeki Meryem olun. Şuayb’in kızı Sâfure olun. Kin ve düşmanlıkları dostluk ve kardeşliğe çevirin. Nefreti merhamet ve muhabbete dönüştürün. Ayrılık ve tefrikaları birlik ve beraberliğe çevirin. Siz anne-babanızın hayır duâsı ve milletin ümidi olun.” diye konuştu.

Programda cami cemaati tarafından sabah namazına gelen 40 gence kura çekilişi sonrası tablet hediye edildi. Etkinlik sonunda Esenyurt Belediyesi tarafından cemaate çorba ikramında bulunuldu.