01.03.2018

Esenler Müftülüğü Din Gönüllüleri Buluşma Programı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Esenler Müftülüğü din gönüllüleri ile bir araya geldi.

Esenler Kaymakamlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcısı Bahri Şamat, Esenler Müftüsü Halil Şekerci ile din gönüllüleri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Esenler Müftüsü Halil Şekerci bir selamlama konuşması yaptı.

Programda konuşan Yılmaz, DAİŞ gibi yapıların Türkiye’de taban bulamamasının nedenlerine değinen Yılmaz, “Din gönüllüleri olarak usul ve üslubumuz çok önemli. Çünkü bizi başarıya götürecek olan şey, usulümüzdür. Eskilerin ifadesiyle ‘Vusulsüzlüğümüz, usulsüzlüğümüzdendir.’ Yani usul bilmeyişimiz bizi vasıl olmaya, vuslata götürmeye engel olmuştur. Dolayısıyla usul çok önemlidir. Hatta Anadolu ve Osmanlı coğrafyasında Hanefi-Maturidi mezhebindeki Müslümanlar olarak biz de usul çok daha önemlidir. Çünkü biz ashab-ı rey grubundanız, Şafii ve Hanbeliler gibi ashab-ı hadis değiliz. Dolayısıyla biz de usul-üd din, yani dini nasları bir usul çerçevesi içinde mülahaza ve murakabe etme algısı çok daha önemlidir. İki sebepten dolayı bizden hiçbir zaman DAİŞ benzeri radikal tavırlı İslamcılar çıkmamıştır. Birincisi Hanifi-Maturidi geleneğindeki akli usul ölçülerimizdir. İkincisi ise irfan geleneğinden gelen merhamet ve şefkat vurgusudur. Bir kişiyi öldürmeyi insanlığı öldürmeyi, bir kişiyi diriltmeyi insanlığı diriltmeye denk sayan bir vurgu var ama adam usul bilmediği için can alıyor. Usul bilmediği için ayetin sebebi nüzulünü bilmiyor, işi bağlamından koparıyor, parçacı bir yaklaşımla yaklaşıyor” ifadelerini kullandı.