21.06.2016

BEYKOZ İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

Beykoz, batısında İstanbul Boğazı, doğusunda Şile, kuzeyde Karadeniz, güneyinde Ümraniye ve Çekmeköy, güneybatısında Üsküdar ile çevrilidir. Boğaziçi’nin Anadolu yakasının kuzey kesiminde yer alan Beykoz’un, aynı zamanda Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 240 m.ye kadar yükselen ilçenin ormanlık ve engebeli bir arazi yapısı vardır. Bu arazi Riva, Küçüksu ve Göksu dereleri ile bölünmüştür. Akbaba, Dereseki, Karakulak, Sırmakeş, Deli Osman, Kaymakdonduran, Soğuksu, Kestanelik Beykoz’un önemli içme sularıdır.

Anadolu Hisarı ile kandilli sırtları arasında uzanan Büyük Göksu, yüzyıllar boyunca yerli ve yabancı pek çok kişinin ilgisini çekmiştir. Edebiyatta, musikide, folklorda kendisine özgü bir yer edinmiştir. XX.yüzyılın başlarında Göksu’da derenin çevresinde bir takım imalathanelerin kurulması Göksu’nun özelliğinin yok olmasına neden olmuştur.

Beykoz’un yüzölçümü 396 km2 olup, Nüfusu 250.000’dir.

İlçede 1935’te kurulan Paşabahçe Cam Fabrikası ve kundura fabrikası günümüzde çalışmamaktadır. Beykoz’un dalyanlarında tutulan balıklar eskiden günümüze kadar geçen zaman süreci içerisinde önemini korumaktadır

Beykoz İstanbul’un eski bir yerleşim yeri olup, tarihi MÖ.700’lere dayanmaktadır. Rumeli Kavağı, Anadolu Kavağı ile birlikte Beykoz da Karadeniz ve Boğazların kontrolünde önemli rol oynamıştır. Osmanlı döneminde burada yaptırılan on çeşmeler isimli bir çeşmenin yanında bulunan büyük bir ceviz ağacından ötürü Binkos ismi yakıştırılmıştır. Bu isim zamanla Beykoz’a dönüşmüştür.

Müftülüğümüz Hakkında Genel Bilgiler:

Müftülük binamız 180 m2 alan üzerinde dört kattan oluşmaktadır.  Giriş katında garaj, Müftülük arşivi bulunmaktadır. Birinci katında Vakıf Şubesi, Şef ve Memurlar Odası, ikinci katında Müftülük Makam Odası, Müdür ve Vaizler Odası yer almaktadır. En üst katında da İlçe Müftü lojmanı bulunmaktadır.

Müftülüğümüz; 1 Müftü, 1 Şube Müdürü, 2 Erkek 3 Kadın Vaiz, 1 Şef, 4 Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, 1 Şoför, 5 Hizmetli,  13 Erkek Kur’an Kursu Öğreticisi, 57 Kadın Kur’an Kursu Öğreticisi, 6 Uzman İmam-Hatip, 121 İmam-Hatip, 3 Vekil İmam-Hatip, 35 Müezzin-Kayyım, 136 Cami ve 44 kadrolu  Kur’an Kursu, 85 İhtiyaç Odaklı (D Grubu) Kur’an Kursu olarak hizmet verilmektedir. Kadrolu Kur’an Kurslarımızdan 40’ı kız, 4’ü erkek Kur’an Kursu, bu kurslardan da 2’si Erkek 4’ü Kız Yatılı Kur’an Kursu olup, diğer kurslar gündüzlü Kur’an Kurslarıdır. Yatılı Kur’an Kursu öğrenci kapasitemiz 300 kişiliktir.