12.08.2016

Hamit İSKENDER (Kurucu Müftümüz) (1991-2000)

(İlçemiz Kurucu Müftüsü)
(29.08.1991 - 26.01.2000)

Hamit İskender 05.10.1935 yılında Trabzon İli Sürmene İlçesi'ne bağlı Küçük Doğanlı Köyü'nde doğmuştur. O tarihte köyünde ve civar köylerde ilkokul olmadığı için ilkokul tahsiline başlayamamıştır.
Müderris olan babası Nazım İskender'den Kur'an öğrenip hafızlık tahsiline başlayıp 1946 senesinde hafız olmuştur. Aşere takrib ilmine vakıf Huffaz Ahmet Likoğlu ve Hasan Şentürk'ten Talim ve Tashih-i Huruf eğitimini ikmal etti. Babasından Arap Dili ve Edebiyatı öğrenimine başlayıp Fıkıh, Tefsir, Akaid, Usulü'd'din ve Feraiz gibi ilimlere ait tahsiline devam etti.
Hayat şartları sebebiyle babası Ankara İli Çubuk İlçesine bağlı Kızık Köyü'nde İmamlık görevine başlamıştır. Köy bütçesinde aylıklı, baba-evlat, hoca-talebe birlikte bu köyde 3 yıl kalarak Arapça ve mesleki formasyonunu iyi bir şekilde geliştirmiştir. Bu köyde ikamet ederken Çubuk ilçesi Yıldırım Beyazıt İlkokulu'nu dışarıdan bitirerek, ilkokul diplomasını almıştır. 1956-1958 yılları arasında askerlik görevini yapmıştır. Bu arada babası Zonguldak İli Kilimli Beldesi Merkez Camii'ne İmam-Hatip olarak atanmıştır.
Askerlik sonrası baba-oğul, hoca-talebe bir araya gelip yine Arapça tahsiline ağırlık vermişler ve Hamit İskender 21 yaşında icazetname almıştır. Sonrasında 01.05.1958 tarihinde Baştarla Mahallesi Camii İmam-Hatipliğine atanmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılan Müftü ve Vaizlik imtihanına (meşrut derslerden) katılıp Mayıs 1956'da Müftülük sınavını kazanmıştır. Kendi isteğiyle Karabük İli Eflani İlçe Müftülüğü'ne tayin ile 30.06.1959 tarihinde Müftülük görevine başlamıştır. Burada görev yaptığı dönemde ortaokulu Büyükçekmece, liseyi Kırklareli Ticaret Lisesi'nde dışarıdan bitirmiştir. Sonrasında farklı ilçelerde Müftülük, yurtdışı din görevliliği, Vaizlik ve akabinde İlçemizde Müftülük yapmıştır.

Sırasıyla Görev Yaptığı Yerler
Zonguldak Merkez Baştarla Camii İmam Hatipliği;
Eflani, Meriç, Babaeski, Erdek, Keşan, Lüleburgaz Müftülükleri;
Almanya Berlin Başkonsolosluğu Çalışma Bölgesinde din görevlisi,
Almanya dönüşünde Lüleburgaz'da bir yıl Vaizlik ve takiben Bayrampaşa müftülüğü görevlerinde bulunmuştur.
Müftülüğe kurucu ilçe müftüsü olarak Eflani Müftülüğünde başladığı gibi yine İlçemizin kurucu müftüsü olarak meslek hayatını tamamlamıştır. Yaş haddinin dolmasına bir yıl kala ve kendi isteğiyle 44 yıl 8 ay hizmetin ifasıyla emekli olmuştur.
Kendisine Diyanet İşleri Başkanlığı, Valilik ve Kaymakamlıklar tarafından yirminin üzerinde takdir belgesi verilmiştir. 2001 yılında Müstakil Tüketiciler Birliği tarafından yılın tüketicisi seçilmiştir. Yayınlanmış 3 adet kitabı vardır:
1- Türk Alman Dostluğunun Simgesi Berlin Türk Şehitliği
2- Sağlıklarında Cennetle Müjdelenen On Sahabe Sevgi Kutupları
3- Oruç Risalesi

Ayrıca mahalli basında yayınlanmış doksanın üzerinde makalesi vardır.

Muhterem Hocamız, 09.07.2016 günü Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Mekanı Cennet olsun...

Not: İmamlık ve Eflani Müftülüğü sırasında aile soyadı Baran iken, babası Nazım İskender'in talebiyle 1962 yılında Sürmene Asliye Hukuk Mahkemesi kararı ile aile soyadı İskender olarak değiştirilmiştir.