28.06.2018

"Bed-i Besmele Töreni" Yaz Kur'an Kursları Açılış Programı

Osmanlı Devleti’nde geleneksel öğretim kurumlarından biri olan dârüttalîm, taş mektep, mahalle mektebi gibi adlarla da anılan sübyan mektepleri dinî bilgilerin öğretildiği kurumlardır.

Dinî bilgileri öğrenmek için ilk aşama Besmele’yi öğrenmektir. Bed’-i Besmele ise “Besmele’ye başlamak” anlamına gelir. Osmanlı Devleti’nde çocuklar dört veya beş yaşına geldiklerinde ilk mektebe, bugünkü karşılığı ile ilkokula başlarken düzenlenen törene “Bed’-i Besmele/Bed’-i Besmele Cemiyeti” veya tören sırasında okunan dualara “âmîn” denildiği için “Âmîn Alayı” adı verilmiştir. Mektebin hocası, Âmîn alayına katılacak öğrencilere önceden haber verir, törende en güzel giyeceklerini giymelerini söylerdi. Törenin yapılacağı tarih, ayrıca aile fertlerine ve yakınlara duyurulurdu. Mektebin önünde, önde ilahiciler, arkada Âmîn alayı sıraya girip, rengârenk kıyafetler içinde mektebe başlayacak çocuğun evine gelirlerdi. Besmele’ye başlayacak çocuğun giyeceklerinin süslenmesi: Besmele’ye başlayacak olan çocuk, yeni elbise giyinmiş, elbiseleri değerli mücevherlerle süslenmiş, boynuna kıymetli bir şal ve sırmalı bir cüz kesesi asılmış bir şekilde Âmin alayını beklerdi. Besmele’ye başlayacak çocuğun Âmîn alayı tarafından faytonla gezdirilmesi: Besmele’ye başlayacak çocuğu götürecek olan fayton, kapının önünde hazır beklerdi. Faytonun fenerlerine askılar asılır, çocuğun mektepte üzerine oturacağı yuvarlak veya kare şeklinde kadife gibi kıymetli kumaşlardan yapılan minder, rahle ile birlikte bir adamın başı üzerinde, faytonun önünde taşınırdı. Çocuk faytona, yakınları ile bindikten sonra fayton hareket ederdi. Faytonun arkasında ilahi okuyanlar, onların arkasında da âmînciler ilerlerdi. Bu grubu ilahici başı yönetir, ilahilerin her mısraından sonra âmînciler âmîn derlerdi. Bu şekilde önceden belirlenmiş bir güzergâhta rengârenk ve pür-âhenk dolaşan alay, bütün halkın dikkatini çekerdi.

Bed’-i Besmele törenlerinin, törene katılan çocukların okul korkusunu giderme, çocuklara okuma isteğini aşılama ve çocukları arkadaşlarıyla kaynaştırma gibi önemli pedagojik amaçları vardır. Bizlerde Başakşehir Müftülüğü olarak çocuklarımıza tarihi yaşatmak, yaz kurslarına başlamalarında bu heyecanı yaşamalarına vesile olmak amacıyla müftülüğümüz gençlik koordinatörlüğünce "Bed-i Besmele Töreni " düzenlenmiştir.

Tunahan Cami imam hatibi Fatih Toygun’un sunuculuğunu yaptığı program Bahçeşehir Cami İmam Hatibi Fatih Göşker’in Kur’anı Kerim tilavetiyle başladı. Bahçeşehir Cami, İmamı Azam Cami, Hz. Ali Cami, Şahintepe Hacı Ahmet Cami, Mahmut Esat Coşan Cami, Hz. Ebubekir Cami, Bayramtepe Huzur Cami, Gazi Süleymanpaşa Cami, Tunahan Cami, Hoca Ahmet Yesevi Cami, Hz. Hüseyin Cami, Hacı Kasım Cami, Kayabaşı Mahalle Cami, Mehmet Akif Ersoy Cami kursları ile ilçemiz Mutlu Yuva Çocuk Evlerinde kalan çocuklarımızın katılımlarıyla düzenlenen törene müftülüğümüz Kayaşehir merkezde bulunan Hz. Hüseyin Cami önünden “Amin Alayı Yürüyüşü” düzenlenmiştir. Yürüyüş programı sonunda tekrar cami önünde toplanan öğrencilerimizin huzurunda cami imam hatibi Fakirullah Kaçar, yaz kursu öğrencilerinden Yiğit Demir ile Bed-i Besmeleyi okumuştur. Ardından müftülüğümüz şube müdürü Hızır Taşbaşı selamlama konuşmalarında çocuklara öğütlerde bulunmuştur. Daha sonra balon şöleni düzenlenmiş, çocuklarımızın ellerinde bulunan balonlar ilahi eşliğinde havaya bırakılmıştır. Hayırsever bir vatandaşımız, programa katılan 1000 çocuğa ikramda bulunmuştur.

Katkılarından dolayı Başakşehir Belediyesine, Kurs Hocalarımıza, Müftülüğümüz Gençlik Koordinatörleri Uzman Vaiz Ayşe Güler ve ekibine, Numan Nihat Türkan ve ekibine teşekkür ediyoruz.