16.11.2016

İlçe Müftülüğü

Sosyal ve Kültürel Yapı

BAĞCILAR İLÇESİ’NİN KURULUŞU

Bağcılar, Bakırköy Belediyesi´ne bağlı bir yerleşim birimi iken Kirazlı, Güneşli ve Mahmutbey semtlerinin birleştirilmesi sonucu 1992 yılında 3806 sayılı yasa ile kurulmuş bir ilçedir.

BAĞCILAR MÜFTÜLÜĞÜ’NÜN KURULUŞU

Bağcılar Müftülüğü, Bağcılar İlçesi’nin kuruluşuyla eş zamanlı olarak 1992 yılı eylül ayında kurulmuştur. Bu tarih itibariyle bir müftü ve bir memur’dan oluşan iki daire personeli, 21 Kur’an Kursu Öğreticisi ve 49 din görevlisi olmak üzere toplam yetmiş iki personel ile hizmete başlamıştır. Bağcılar Müftülüğü kurucu müftüsü Cihan KURT’tur. 2001-2004 yılları arasında Mehmet GÖK, 2004-2012 yılları arasında Mustafa DERİN, 2013-2017 yılları arasında Hasan Hüsnü SULA, 2017-2018 yılları arasında Musa UZUN, 2018-2019 yılları arasında Ekrem SAYLAM, 2019-2022 yılları arası Celal BÜYÜK Bağcılar İlçe Müftüsü olarak görev yapmıştır. 05 Mayıs 2022 tarihinde göreve başlayan İbrahim YAVUZ halen İlçe Müftülüğü görevini sürdürmektedir.

BAĞCILAR MÜFTÜLÜĞÜ MEVCUT DURUMU

BİNA DURUMU

• Müftülük Hizmet Binası 5 katlı olup, bünyesinde İlçe Müftülüğü, Nikâh Salonu ve 13 adet lojman bulunmaktadır.

• Binanın Mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı’na aittir.

• Müftülüğümüzde;

Türkiye Diyanet Vakfı’na ait 34 DIB 61 Volkswagen Passat ve 34 D 0003 Plakalı Renault Megane marka 2 araçla hizmet verilmektedir.

1- PERSONEL DURUMU:

ÜNVANI

PERSONEL

SAYISI

(Münhal)

Müftü

Şube Müdürü

Vaiz   (1 Uzman Vaiz – 9 Vaiz)

Din Hizmetleri Uzmanı

Murakıp

Şef

V.H.K.İ  (Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni)

Memur

Memur (Ş)

Şoför

Hizmetli

Hizmetli (Ş)

İmam-Hatip

Uzman İmam-Hatip

Baş İmam-Hatip

4/B İmam Hatip

Vekil İmam Hatip

Müezzin Kayyım

4/B Müezzin Kayyım

Kuran Kursu Uzman Öğreticisi

Kuran Kursu Öğreticisi

Kuran Kursu Öğreticisi (Ş)

4/B Kuran Kursu Öğreticisi

Fahri Kuran Kursu Öğreticisi

Aşçı

Bekçi

TOPLAM

TOPLAM KADRO SAYISI

1- CAMİ SAYILARI:

CAMİ SAYISI

MESCİT SAYISI

TOPLAM

A Grubu         :1

B Grubu          :8

C Grubu          :63

D Grubu         :20

2- KURAN KURSU SINIF SAYISI:

İhtiyaç Odaklı Kuran Kursu Sınıf Sayısı

4-6 Yaş Kur’an Kursu Sınıf Sayısı

Hafızlık Kur’an Kursu Sınıf Sayısı

D Grubu Kurs Sayısı (MEB, Bilgi Evi, Camiler)

2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı

Öğrenci sayısı Kız Hafızlık               : 295

Öğrenci sayısı Erkek Hafızlık            : 376

Öğrenci sayısı Kız Yüzüne                : 2596

Öğrenci sayısı Erkek Yüzüne            : 432

4-6 Yaş gurubu öğrenci sayısı           : 1067

Öğrenci Sayısı Genel Toplam          :4766

3- HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSLARI

Diyanet İşleri Başkanlığımız yaygın din eğitimi kapsamında yürütülen hizmetlerin etkinlik ve verimliliğinin artırılması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Bağcılar İlçe Müftülüğümüze bağlı camilerde ve Kur’an Kurslarda görev yapan İmam-Hatip Müezzin-Kayyım ve Kur’an Kursu Öğreticileri için Tashih-i Huruf dersi verilmektedir. Ayrıca 2021 Hafızlığı Muhafaza hizmet içi eğitim kursu düzenlenmiştir.

4- AİLE SEMİNERLERİ

4-6 yaş grubu Kur’an Kurslarının öğrenci velilerine yönelik haftalık veli seminerleri düzenlendi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü protokol gereği İlçemizdeki 5 okulda “Değerli Ailem” Projesi kapsamında seminerler düzenlendi ve devam ediyor.

A- CAMİ İÇİ FAALİYETLER

1- Vaaz ve İrşat:

İlçemiz Müftülüğüne bağlı Vaizler Müftülüğümüz sosyal medya hesapları üzerinden ve Camilerden vaaz ve irşat programları gerçekleştirilmiştir. Her hafta Cuma günleri İlçe Müftümüz tarafından Cuma sohbetleri yapılmaktadır.

2- Hutbe :

İlçe hutbe komisyonu İl müftülüğünce belirlenmiş konular, Müftülük personeline tebliğ edilerek hazırlanan hutbeleri inceledikten sonra İl Müftülüğüne gönderip, İl Hutbe Komisyonumuzca seçilen ve camilerimizde okunmasına karar verilen hutbelerimiz görevlilerimize ulaştırılmaktadır. Web sitemizde yayınlanmaktadır.

Engelli Vatandaşlarımıza Yönelik Faaliyetler :

a-) İlçemiz  camilerine engelli vatandaşlarımızın rahat  ibadet ve ziyaretleri  maksadıyla engelli rampaların yapımına çalışılmaktadır.

b-) Diyanet Yayınlarından Engellilere yönelik dini içerikli kitaplar dağıtılmıştır. (Hadis Külliyatı, hikâyeler ve tefsir gibi)

c-) Hz. Osman Kız Kur’an Kursu’nda görme engelli öğreticimiz tarafından 15 öğrenciye eğitim verilmektedir ve aynı kursta üç öğretici görme engellilere yardımcı olmak amacıyla Braille alfabesinden ders almaktadırlar.

d-) İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin düzenlediği görme engelliler baston eğitimine Hz. Osman Kur’an Kursu görme engelli öğrencileri eğitim almaya devam etmiştir.

e- İlçemizde bulunan Suriyeli vatandaşlarımıza Din hizmeti alanında ve Türkçe eğitim alanında Ebubekir Camii ve Tabya Sultan Şehmuz Camiinde hizmetler verilmiştir.

f) Feyzullah Kıyıklık Engelliler sarayında  engellilere yönelik Kur’an Kursu açılmıştır, engelli vatandaşlarımıza sahih dini bilgileri ve Kuran’ı Kerimi öğrenme yolunda  hizmet etmekdeyiz.

BAĞCILAR İLÇE MÜFTÜLÜĞÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:

1. Din konusunda maddi ve manevi hizmetleri gerçekleştirmek amacıyla İlçe İstişare Kurulu oluşturularak çalışmalar yapılmaktadır.

1. İlçemizde uygulanan din hizmetlerini düzenli, verimli, etkin, kapsayıcı ve katılımcı bir anlayışla yürütmek üzere planlanmış, Din Hizmetleri Yönetim Sistemi ile uyumlu,
  2. Her hafta İlçe Müftümüz ve İlçe Vaizlerimiz tarafından Cuma sohbetleri yapılmaktadır.