25.04.2018

Çanakkale Savaşı 57. Alayı Şehitlerine Vefa Programı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 103. yılı dolayısıyla 57. Alay şehitleri için düzenlenen etkinlikler kapsamında bir grup, sabah namazının ardından Eyüp Sultan Camisinden Edirnekapı Şehitliği'ne yürüdü.

Çanakkale Savaşı'nda Anzak Çıkarmasına karşı verdiği mücadele sonrası destanlaşan 57. Alay, savaşın 103. yılında düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tüm yurtta 57. Alay Şehitleri için düzenlenen etkinlikler kapsamında Eyüp Sultan Camisinde kılınan sabah namazının ardından bir konuşma yapan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz,  “Çanakkale’de mensuplarının üçte ikisini şehit veren 57. Alay’a vefa borcumuzu ödüyoruz. Bu gerçekten bizim tarihimizde muhteşem bir olaydır. Onlar canlarını feda ettiler ve Çanakkale Geçilmez dediler. Şehit Allah yolunda cihat ederken can veren; din, devlet, bayrak ve vatan gibi değerler uğruna ölen kimse demektir. Bu değerlere sahip çıkmak ve onları yaşatmak bizim görevimizdir” dedi.

İslam tarihinde Bedir Savaşı'nın çok önemli bir kilometre taşı olduğunu, bunun ardından da ikinci olarak Malazgirt zaferinin geldiğinin altını çizen Yılmaz, "Belki de üçüncüsü Çanakkale'dir. Bedir çok önemli ve anlamlıydı. Malazgirt ise Anadolu kapılarını açan bir kilometre taşıydı. Üçüncü önemli zaferimiz Çanakkale'dir. Çünkü Çanakkale, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlarda ve Avrupa'daki mevcudiyetini hazmedemeyen ve 'Bunlar da nereden çıktı da buraya geldiler.' diyerek Müslümanları geri göndermek isteyenlerin, yüz binlerce savaşı Çanakkale'ye yığdıkları bir savaştır. Avrupalı, Çanakkale'de Osmanlı'yı yenerek amacına ulaşmak istedi. Ancak kahraman ordumuz muzaffer oldu." diye konuştu. Yılmaz, daha sonra Çanakkale Savaşı’nın 57. Alayı Şehitleri için dua etti.

Daha sonra cami meydanında toplanan gruba, alayın son yemeği kırık buğday çorbası dağıtıldı.

Mehter Takımı'nın gösterisinin ardından grup ellerinde Türk bayraklarıyla Edirnekapı Şehitliği'ne doğru yürüyüşe geçti.

Burada şehitler anısına düzenlenen törende saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

Çanakkale Savaşı'nda şehit olanlar için Kur'an-ı Kerim okundu ve İstanbul Müftüsü Yılmaz tarafından şehitler için dua edildi.

Etkinliğe İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemil Boz, Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, Eyüpsultan Kaymakamı Abdullah Dölek, İstanbul Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar, Eyüp Müftüsü Mustafa Mesten ile çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar katıldı. 25.04.2018