10.04.2018

İlçe Müftüleri Toplantısı Ataşehir’de Yapıldı

İstanbul Müftülüğü’nce her ay gerçekleştirilen İlçe Müftüleri Toplantısı Ataşehir’de yapıldı.

Ataşehir Zübeyden Hanım Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcıları ve ilçe müftüleri katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada Ramazan ayı atmosferine girildiğini belirten İstanbul Müftüsü Yılmaz, “Dini emirlerin uygulanması adına çok önemli bir atmosfere doğru gidiyoruz. Allah’la, insanlarla, masiva dediğimiz dünyaya ait şeylerle ilişkilerimizin gözden geçirileceği bir döneme giriyoruz. Dini açıdan baktığınızda insanın Allah ile ilgili, insanlarla ile ilgili ve diğer canlılarla ilgili sorumlulukları var. Allah ile ilişkilerimizde bulunması gereken kıvamı Resullah (SAV), Cibril hadisinde ihsan kavramıyla anlatıyor. Ramazan ve oruç iklimi, Allah ile ilişkilerimizde ihsanın en somut şekilde yaşandığı bir dönemdir. Çünkü oruçta insanların görmediği zamanlarda bile kulun ibadetine devam ediyor olması, bir bakıma ihsandan bir kesittir. Hayatın gayesi olan değerlerimizin, dinimizin ve dinimizin bize Allah ile ilişkilerde öğrettiği en yüksek kıvam olan ihsanı yaşamaya ve insanlara yaşatmaya gideceğimiz bir atmosfere doğru yavaş yavaş gidiyoruz.”

Ramazan’da merhamet duygularının arttığına vurgu yapan Yılmaz, “İnsanlarla ilişkilerimizde en temel değerimiz hiç şüphesiz merhamettir. Peygamberimiz (SAV), beşeri münasebetlerdeki başarısını ve etkisini Allah’ın kendisine ihsan ettiği merhamet sayesinde gerçekleştirmiştir. Merhamet bir insan için en temel değerlerden birisidir. Ramazan ayı açların, susuzların, çaresizlerin merhametle anlaşıldığı bir ay olduğu için bu ay Allah ile ilişkilerimiz ve insanlarla münasebetlerimizde konumumuzu ve durumumuzu yeniden gözden geçireceğimiz, insanlara bunu anlatacağımız önemli bir atmosfer sunmaktadır. Dünya ile ilişkilerimizde nasıl bir somut çizgi çizeceğimizi de Ramazan ayını iklimi sunmaktadır. Dünya ile ilişkilerimizin zühd seviyesine oturmasını Allah Resulü (SAV) ‘Dünyaya karşı zahid ol Allah tarafından sevilirsin, insanların elindekine göz dikme insanlar tarafından sevilirsin’ sözüyle anlatmıştır. Ramazan, dünya ile ilişkilerimizde bizi yüksek seviyede bir irade eğitiminden geçiriyor” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ramazan temasını ‘Ramazan ve İsraf’ olarak belirlediğine vurgu yapan Yılmaz, bu yönde vaazlar ve sohbetler verileceğini belirtti. Yılmaz, Ramazan ayında camilerde çocuk ve kadınlara yönelik çalışmalara ağırlık verilmesini isterken, cami mekanlarının da buna göre gözden geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi. 10.04.2018