20.03.2018

İlçe Müftüleri Toplantısı Sarıyer’de Yapıldı

İstanbul Müftülüğü’nce her ay gerçekleştirilen İlçe Müftüleri Toplantısı Sarıyer’de yapıldı.

Sarıyer İstanbul Hakimevi’nde gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Müftü Yardımcıları ve ilçe müftüleri katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada üç aylarda artan din hizmetlerine dikkat çeken İstanbul Müftüsü Yılmaz, şunları söyledi: “Din gönüllüleri olarak üç aylar bizim için bir manevi hasat mevsimi mesabesindedir. Din hizmetlerinin yoğunlaştığı, insanların muhasebeye, murakabeye hazırlandığı, gönüllerin inceldiği, Ramazan’a doğru yeni bir akışın başladığı bir dönemdir. Bin yılı aşkın kültürümüzde üç aylar diye bir gelenek oluşmuştur. Aslolan nevafil (nafile ibadetler) ile uğraşmaksa bunun her vesilesi güzeldir. Her vesileyi, vesile-i hasene görmek de bizim şiarımızdandır. En önemlisi insan fıtratının belli olaylara teksif olması için bir bakıma korunmuş ve hazırlık safhası vardır. Aslolan Ramazan’dır, Ramazan’da ise Kadir Gecesi’dir. İnsanlarımız Recep ayından itibaren adım adım Ramazan’a doğru, Ramazan’da da adım adım Kadir Gecesi’ne doğru yoğun bir şekilde teksif olmaktadır. Çünkü insan dediğimiz varlık makine değil,  elektrik kontağına basacaksınız çalışsın ya da dursun. Dolayısıyla ibadetlerde bile hazırlık sürecinden sonra divan-ı ilahiye durmak gibi bir usul var. Aynı şey Ramazan orucu için de geçerlidir. Üç ayları yaşamadan Ramazan’a varsaydık, biraz daha savrulurduk. Regaip, Miraç, Berat kandili derken adım adım Ramazan geliyor. İnsanlarımız yiyecek, içecek vb. fiziki olarak hazırlık yapıyor ama daha da önemlisi manen hazırlık yapıyor. Üç aylarda ve Ramazan’da camiyle, duayla, taatle daha yakından ilişki kurmaya başlıyor. Hanımefendilerin camilere akın etmesi, ev sohbetleri, mukabele hazırlıkları vs. hepsi bu döneme mütealliktir. Mübarek gecelerde Hz. Peygamber’le (SAV) gönül bağını tazelemek, Kur’an’la diyaloğumuzu artırmak ve bize açılan penceresinden daha çok istifade etmek üzere bunlara vurgu yapılmaktadır. Kur’an’ın indirilişiyle yeryüzünün aydınlanması ve Ramazan’la birlikte bunun yeniden hatırlanması son derece önemli. Üç ayları ve mübarek geceleri gündemimize almalıyız.”

Toplantı gündem maddelerinin ele alınmasıyla tamamlandı. 20.03.2018