03.03.2018

Bağcılar’da Cami- Gençlik Buluşması

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz Diyanet İşleri Başkanlığı'nca başlatılan Cami-Gençlik Buluşması etkinlikleri kapsamında, Bağcılar Merkez Camii’nde gençlerle sabah namazında buluştu.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ve İstanbul Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar ve Bağcılar Merkez Camii’nde gençlerle sabah namazı namaz kıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ve tesbihatın yapıldığı buluşmada, dualar edildi.

Programda konuşan İstanbul Müftüsü Yılmaz, ferâgat ve delikanlılık duygusunun gençlik çağının bir özelliği olduğunu vurgulayarak, “Çocukluktan gençliğe geçişte insan, hayal ve ideal sahibidir. İsar duygusuyla feragat ve adanmışlığa yatkındır. Fütüvvet, genellikle başkasını kendine tercih etmek demektir. Cesaret, yiğitlik ve mertlik anlamına gelen fütüvvet, diğergâmlık, cömertlik ve şefkati de içine alır. Kur’an’da geçen “fetâ” kelimesi de fütüvvetin esası sayılır. Kur’an-ı Kerîm’de fetâ kelimesi İbrâhim ve Hz. Yûsuf ile Hz. Mûsâ’nın yanındaki genç için, muhtemelen Yûşâ (as) için kullanılmıştır. Fütüvvet ahlâkının esâsı îsârdır; yâni kişinin kardeşini kendi nefsine tercih etmesidir. Nitekim Arapçadaki fetâ, Farsçadaki civânmerd ve Türkçedeki karşılıkları olan delikanlı kelimesinde ferâgat anlamı vardır. Kendi ihtiyacından önce kardeşinin ihtiyacının giderilmesini istemek fütüvvet icâbıdır. Gençte bulunan ferâgat ve delikanlılık duygusu da buradan gelir” dedi.

Hz. Peygamberin (SAV) davasına başına adayanların gençler ordusu olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:

“Allah Resulu’nün (SAV) yoluna başını koyan, davasına başını adayan insanların büyük bir kısmının gençler ordusu olduğunu görüyoruz. Çünkü gençlerle bir dava için yola çıkmak, o davanın tahakkuku adına son derece anlamlı ve önemlidir. Gençler enerjinin teraküm ettiği, heyecanların yüksek olduğu kitledir. Gençlerin sahip çıktığı dava, mutlaka zafere ulaşacaktır. Bizim tarihimize baktığımızda da durum böyledir. Dolayısıyla gençler büyük bir potansiyeldir. Bu gençleri harekete geçirmek, onlara sahip çıkmak, yön vermek, heyecanlarını, ferâgat, fedâkârlık ve îsâr duygularını harekete geçiren dini mübini İslam’ı gönüllerine nakşetmek ve bu suretle geleceğimizden emin olmak üzere adımlar atmak durumundayız. Gençlere sahip çıkmak demek, geleceğimize sahip çıkmamız demektir. İnsanların geçmişiyle olan irtibatı geleceğinin güçlenmesinin en temel sebeplerinden birisidir. Gençlerimizi mabetle, camiyle buluşturmak, hayatlarına yön verecek güzellikleri onlara tanıtmak, rehber olmak ve yol göstermek bu açıdan önemlidir. Bu aidiyet ve mensubiyet duygusunu bu milletin ferdiyim, bu vatanın sahibiyim duygusuyla anlatabildiğimiz zaman elbette bu vatan batmayacak, bu coğrafya bu milletin olarak kalacak ve ebediyete kadar payidar olacaktır.”

Program sonunda Yılmaz, cemaatle ve gençlerle bir süre sohbet etti. 03.03.2018