18.01.2018

ADRB Personeline ‘Mahremiyet Eğitimi’ Semineri

İstanbul Müftülüğü tarafından ADRB personeline yönelik olarak Mahremiyet Eğitimi semineri düzenlendi. Seminerde konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “mahremiyet dediğimiz şeyin sınırlarını bilmek, korumak, kollamak, çocuklarımıza bu duyguları intikal ettirmek hakikaten son derece önemli” dedi.

İstanbul Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu (ADRB) personeline yönelik olarak Uzman Klinik Psikolog Eren Murat Dinçer tarafından ‘Mahremiyet Bilinci ve Çocukluk-Gençlik Dönemlerinde Mahremiyet Eğitimi’ konulu bir seminer verildi. Fatih Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa Uygur, Fatih Müftüsü Vehap Kapıcıoğlu ile ADRB personeli katıldı. Seminerde konuşan İstanbul Müftüsü Yılmaz, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın hizmet alanı her geçen gün gelişiyor. Bundan hem büyük bir mutluluk duyuyoruz, hem de sorumluluğumuzun artmış olmasından dolayı doğrusu zaman zaman hesap kaygısına düşüyoruz. Çünkü önümüze bir takım imkânlar açılıyor, bir takım emanetler sunuluyor ve bu emanetin hakkını ifa etmek gibi bir görevle karşı karşıyayız” dedi.

ADRB’de çalışan çok önemli bir hizmet ifa ettiğini dile getiren İstanbul Müftüsü Yılmaz, “Bugün alacağınız bu seminer öğrencilere ve velilere mahremiyet eğitimine katkı sağlayacak önemli bir çalışma olacak inşallah. Çünkü yaşadığımız çağda insanlar, aileler ya da çocuklar mahremiyetin sınırlarını anlamakta, algılamakta ve bununla ilgili müeyyide uygulamakta sıkıntılar yaşıyoruz. Çağımızda her bilgiye son derece kolay ulaşılabiliyor olması, sınırların pek çok alanda kaldırılmış olması beraberinde bazen sıkıntıları bazen de güzellikleri getiriyor. Medyanın ortaya koyduğu tavrın, aile içi iletişimde geleneksel olarak yaşadığımız mahremiyet sınırlarını zorladığını ve bunun da bizi bir takım sosyal algı yanlışlarına sevk ettiğini görüyoruz.  Oysaki Kitab-ı Kerimimiz bize beşeri münasebetlerde fertlerin kendi aralarında ebeveyn ve evlat ilişkilerinde bir takım sınırları çok kalın bir şekilde koyuyor. O bakımdan mahremiyet dediğimiz şeyin sınırlarını bilmek, korumak, kollamak, çocuklarımıza bu duyguları intikal ettirmek hakikaten son derece önemli. Ebeveynler, aile fertleri bunları bilecek ki, çocuklarına da bunları aktarsın. Eskiden büyük ailelerde, dede ve ninenin olduğu yerlerde mahremiyet eğitimleri ve diğer eğitimlerin her biri paylaşılarak daha kolay öğrenilirdi. Ama şimdi televizyonunu, internetin, sosyal medyanın çok daha yaygın şekilde kullanıldığı küçük ailelerde ve ebeveynlerin çalıştığı ailelerde çocuklara mahremiyet bilgisini, aile bilgisini öğretmenin zorluğu ortadadır. Bu bakımdan sizlere ve bizlere çok önemli hizmetler düşüyor. Seminerimizin bu manada birikimlerinize ayrı bir katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.  

Seminer programı daha sonra Uzman Klinik Psikolog Eren Murat Dinçer’in sunumuyla tamamlandı.