14.11.2017

İlçe Müftüleri Toplantısı Sultanbeyli’de yapıldı

İstanbul Müftülüğü’nce her ay gerçekleştirilen İlçe Müftüleri Toplantısı Sultanbeyli’de yapıldı.

Sultanbeyli Belediyesi Aydos Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, Sultanbeyli Kaymakamı Metin Kubilay, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ile İstanbul Müftü Yardımcıları ve ilçe müftüleri katıldı.
Toplantıda konuşan İstanbul Müftüsü Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) yurt içi ve yurt dışında çok önemli hizmetlere imza attığını belirterek şöyle konuştu:

“Diyanet İşleri Başkanlığımız, bütün organlarıyla ülkemizin din hizmetini yönetirken elbette dinin temel değeri olan istişareyi elden bırakmıyor. İlçe Müftüleri Toplantımız da, önemli bir kaynağımız ve dayanağımız. O bakımdan toplantıyı anlamlı buluyorum. DİB’in son yıllarda kamuoyu nezdinde daha görünür hale gelmiş olması; yenilenen, konuşan, örnek alan değil örnek olan ve küresel olmak gibi özelliklerle temayüz etmeye başlamış olması hiç şüphesiz bir taraftan onur verici, bir taraftan sorumluluk yükleyicidir. Gerçekten DİB, bugün 130’u aşkın ülkedeki temsilcilerimizle küresel bir kurum haline gelmiştir. Gönül coğrafyası dediğimiz Balkanlar, Orta Asya ve Afrika’da DİB’ten çok şey bekleniyor. İnsanlar DİB’in yanında olmayı, onun önderliğinde hizmet etmeyi önemsiyorlar. Biz farkında olsak da olmasak da, DİB teşkilatından insanlığın tamamı ve ümmet çok önemli hizmetler bekliyor. Biz kendimizi sadece İstanbul’un bir müftüsü olarak görmeyelim, sayıları 120 bine ulaşmış bir büyük teşkilatın üyeleriyiz. Bu teşkilatın mensubu olmak adına sorumluluklarımız ve görevlerimiz var.”

İstanbul Müftüsü Yılmaz, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği Rusya’nın özerk Başkırdistan Cumhuriyeti’nin başkenti Ufa ziyareti hakkında bilgi vererek, “Biliyorsunuz Ufa’da İslam Üniversitesi binasının mütemmim bir inşaatı var. Daha önce başlanmış bu inşaatın onu tamamlayacak bir bölümünü İstanbul Müftülüğümüz üstlenmiş. Hamdolsun ziyaret sırasında gördük ki, Türkiye ve Rusya arasındaki krize rağmen tamamlanmak üzere bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Yüzde 85’i tamamlanmış durumda. İnşallah Mayıs ayında açılacağını varsayıyoruz. Başkırdistan’daki dostlarımız İstanbul halkına ve Müftülüğümüze teşekkürlerini ifade ediyorlar. Sanıyorum İstanbul Müftülüğümüzün yurt dışında yaptığı bu kadar kapsamlı ilk müstakil bina. O bakımdan da ayrı bir yeri ve önemi olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.  

İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Özyiğit ise “Türk milleti İslam’ı en iyi yaşayan, en iyi özümsemiş, kimliğini ve kişiliğini İslam üzerine inşa etmiş bir millettir. Her şeyini ona göre tanımlamış ve belirlemiştir. Biz kendi varlığımızı ve kültürümüzü İslam’a göre ayarladığımız için İslam neyi emrediyorsa onu yaptık. Onun dışında bir anlayışımız hiç olmadı. Hamdolsun, dünya tarihinin gördüğü en büyük devlet olan Osmanlı ve Selçuklu döneminde bizim yüzümüzü karartacak hiçbir hadisemiz yok. Bunca yıl yüz akıyla insanlığa hizmet etmek büyük bir şeref ve bu şeref de Türk milletine mahsus” diye konuştu.   

Devletin bütün kademeleriyle İslam medeniyetinin farkında olduğunu dile getiren Özyiğit, şunları söyledi: “İslam medeniyeti yaşantısıyla, ilmiyle, bilimsel yaklaşımıyla, müesseseleriyle tüm dünyaya gösterdi ki, ancak bu anlayışla insanlığa iman hizmeti yapılır. Başkalarına en iyi medeniyet örneği bu şekilde gösterilir. Bugün devletimiz bütün yönetim kademeleriyle İslam’ın ve İslam medeniyetinin farkındadır ama başkalarının da saldırılarının farkındadır. Hem FETÖ’ye hem de İslam’ın yanlış yorumlarına dini bilgi alanında meydan okumak sizin işiniz. Biz size güveniyor ve inanıyoruz. Çalışmalarınızı yakinen takip ettiğimizden, çocuklarımıza verdiğiniz emekten, güzel örneklerden dolayı bunu biliyoruz. O halde topyekûn bir şekilde bu mücadelenin içinde olacağız. Çünkü Hak adına çalışıyor ve gayret ediyoruz. Allah’ın izniyle iyi neticeler alacağız.”

Sultanbeyli Müftülüğü ile birlikte güzel çalışmalara imza attıklarını belirten Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise kentsel dönüşüm konusunda da ilahiyatçıların desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek, “Toplumu kentsel dönüşüme hazırlarken sosyolog ve psikologların yanı sıra ilahiyatçıların da bulunması gerekir. Ne yapılması gerekiyorsa birlikte yapmamız gerekiyor. Bu anlamda hakikaten desteğinize ihtiyacımız var. Sultanbeyli’de çok eksiğimiz vardı ama çok şeyler katmaya çalıştık. Sultanbeyli sorunlarını çözerek yoluna devam ediyor. İnşallah daha iyi olacak.” diye diye konuştu. Konuşmaların ardından müftülük kadrosuna geçmeye hak kazanan İstanbul Müftülüğü vaizlerine hediye takdimi gerçekleştirildi.

Toplantının ikinci bölümünde ise nitelikli okuyucu tespiti, engellilere yönelik kurslar açılması, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda üniversite öğrencilerine yönelik olarak verilen hizmetlerin değerlendirilmesi, 4-6 yaş Kur’an Kursu öğreticilerine yönelik eğitim seminerleri ve umre turları konuları ele alındı. Toplantının sonunda İstanbul Müftülüğü Madde Bağımlılığı Koordinatörü Ümran Kılıçer tarafından madde bağımlılığı konulu bir sunum gerçekleştirildi.