19.04.2017

Yılmaz: Samimi Olmak Güveni Doğurur

Avcılar Müftülüğü’nün Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla düzenlediği “Hz. Peygamber ve Güven Toplumu” temalı konferansta konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “Beşeri münasebetlerin tamamında samimi olmak güveni doğurur.” dedi.

Avcılar Müftülüğü'nün Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla düzenlediği konferans İBB Denizköşler Toplantı ve Davet Salonu'nda yapıldı. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, Avcılar Müftüsü Bekir Derin ve 2 bine yakın vatandaş katıldı. Kutlu Doğum Haftası’nın 2017 yılının temasının “Hz. Peygamber ve Güven Toplumu” olması dolayısıyla konferans öncesi 'Güven' ve 'Güvenilirliği' vurgulayan video ekranlara getirildi. Nakipoğlu Kuran Kursu öğrencilerinin Kuran ve ilahi okuduğu gecede konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Hz. Peygamberi (SAV) anmaya vesile olan her şeyi vesile-i hasene olarak gördüklerini belirterek; şunları söyledi:

“Bizim dini anlayışımıza göre Allah ve Resulü’nün her şeyden daha sevgili olması imanın kemalinin şartıdır. Bu yüzden Allah ve Resulü’ne olan sevgiyi artıracak her vesileyi bizim ecdadımız, İslam ümmeti hayatın bir parçası olarak görmüştür. Her Cuma hatiplerin minbere çıkmadan önce okuduğu Ahzab Suresi’ndeki ayeti kerimede Allah Teala buyuruyor ki; “Allah ve melekleri şanlı nebi Muhammed (SAV)’e salat ve selam ederler. Ey inananlar, siz de ona salat ve selam edin.” Hz. Peygamber (SAV)’in bizim ne salatımıza ne de selamımıza ihtiyacı yok. Ancak bizim ona salat ve selam getirmeye ihtiyacımız var. Çünkü getirdiğimiz her salat ve selam, ona olan sevgimizin artması demektir. Ona olan sevgimizin artması, bizim ona benzeme arzumuzu tetiklemekte, onun sünnetine tebaiyetimize vesile olmaktadır. Peygamberi anlamaya, sevmeye, onun gibi olmaya vesile olan şeyleri biz vesile-i hasene görmüşüzdür.”

Samimiyetin güvenmenin ön şartı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, “Samimiyet dediğimiz şey özellikle aile ilişkilerinde, evlat-anne baba ilişkilerinde, yöneticilerin yönetilenlerle yatay ve dikey ilişkilerinde son derece önemlidir. Samimiyet duyduğunuz kimse, güvendiğiniz insandır. Acaba numara mı yapıyor, abartıyor mu diye düşünüp güven bunalımına düştüğünüz ve samimi olmadığınız bir kimseyle ilişkileriniz problemlidir. O yüzden Peygamber (SAV) buyuruyor ki; “Dinin temeli samimiyettir.” demiştir. “Kimin için ya Resullullah?” diye sorulduğunda “Allah’a karşı samimiyettir.” Buyurmuştur. Yani riaya, gösterişe yer vermeden Allah için kulluk etmektir. Allah’ın kitabına karşı samimiyettir. Yani Allah’ın kitabının bütününe inanmak ve onu yaşamaktır. Peygamberine karşı samimiyettir. Peygamber ne emir veriyorsa, ona uymaktır.” dedi.

Evlilik Münasebetlerinde Samimiyet En Temel Şeydir

Evlilik ilişkilerinde samimiyetin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Yılmaz, “Samimiyet dediğimiz şey, insanın değerini artıran ve karşımızdakine güven veren bir şeydir. Evlilik öncesi tanışma ve görüşmelerinde samimi olmak demek; yüzüne maske takmamak demektir. Çağımızın en büyük problemlerinden birisi budur. Birbiriyle ilk kez tanışan evlilik adayları kendilerini maskeli haliyle anlatıyor. Yani ben şöyle zenginim, böyle yaparım diyerek olduğundan fazla görünüyor. Böylece göze girip karşı tarafı ikna etmeye çalışıyor. Ama daha sonra nikâh olduğunda takke düşüyor, kel görünüyor. Çünkü insanların olduğundan fazla görünemediği ve olduğu gibi görünmek zorunda kaldığı tek yer vardır; o da haneleridir. O yüzden bir kimsenin iyi insan ya da kötü insan olduğuna en önemli ve değerli şahit önce eşidir, sonra evlatlarıdır. Çünkü onun zaaflarını, kusurlarını, meziyetlerini, özelliklerini en yakından onlar tanır. Onun için evlilik münasebetlerinde samimiyet en temel şeydir. Aslında bütün şeylerde bu böyledir. Beşeri münasebetlerin tamamında samimi olmak güveni doğurur. Güven sevgiyi ve saygıyı doğurur. Arkasından bir şey daha gelir, o da sabırdır. Samimiyet, sevgi, sabır ve güven… Bu dört şey, evliliği de beşeri münasebetleri de yukarıya taşıyan ve devamını sağlayan önemli özelliklerdendir.” diye konuştu.