05.04.2017

Yatılı Kur’an Kursu Yöneticilerine Seminer

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz, İstanbul’daki yatılı Kur’an Kursu yöneticileriyle bir araya geldi. Fatih Müftülüğü konferans salonunda gerçekleşen programa 247 Kur’an Kursu yöneticisi katıldı. Program Sancaktepe Sancaktar Erkek Kur’an Kursu öğreticisi Fatih Kılıçoğlu’nun Kur’an-ı Kerim okumasıyla başladı.

İl Müftü Yardımcısı Abdurrahman Binbir’in açılış konuşmasının ardından söz alan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz, “Kur’an kurslarında görev yapan öğreticilerin dünyanın en değerli mesleğini icra ettiğini” vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:

“Kur’ân’ı Rabbımızın bize yolladığı bir mektup gibi algılamak, insanda onu anlama duygusunu harekete geçirir. Öyle ya, bir dostumuz bile bir mektup gönderse “talebi nedir?” diye merak eder, anlamaya çalışırız. Çünkü anlamadan talebini yerine getirmemiz mümkün değildir. Hz. Osman’ın: “Seven sevgilisinin kelâmından doymaz” sözü çok anlamlıdır. Kur’ân’ın mânâsını anlama hususunu Hz. Mevlânâ, körlerin değnekle irtibatına benzetir. Mânâyı bırakıp Kur’ân’ı sadece tecvidle okumada titizlik gösterenleri değnekle yürüyen körlere; hâfız körleri de Mushaf kılıfına benzetmekte ve şöyle demektedir: “Değnek, körlerin hayât arkadaşıdır. Kur’ân’ın mânâsını bırakıp kelime­lerini ezberleyenler, “Kur’ân sandığı” mesâbesindedir. Elbette Kur’ân dolu bir sandık, bomboş bir sandıktan iyidir. Yükten ve eşyadan boş olan bir sandık ise; fareler, yılanlar ve akreplerle dolu olan sandıktan iyidir.” Kuran’a anlamada insanların dereceleri vardır. Kur’ân’ı doğru okuyan ve mânâsını tam anlayanlar, Kur’ân’ın zâhirini bilen, hakikatinden gâfil bulunanlar, Kur’ân’ı ezberleyerek ona sadece kılıf ve çekmece olanlar, Kur’ân’dan tamamıyla habersiz boş sandık gibi olanlar, Kur’ân’dan boş, içi fare ve yılan gibi bozuk düşünce ve inançla dolu bulunanlar. Sizlere Hz. Mevlana’nın bir sözünü hatırlatmak istiyorum: “Herkes Kur’an’ı, Kur’an’a hizmeti kadar anlar.” Anlamak sadece kitapla olmuyor. Elbette muhteşem tefsir geleneğimizin içine girmek ve okumak gerekiyor; ancak o yetmiyor. Kur’an, öyle bir kitap ki siz O’na hizmet ettikçe O size perdelerini açıyor. Siz onun emirlerine itaat ettikçe, O size bütün kapılarını açıyor saraylarını açıyor ve saraylarına, o mana sarayına, anlam saraylarına giriyorsunuz cevelan ediyorsunuz.

Yılmaz, düzenlenen yangın ve güvenlik seminerinin önemine vurgu yaparak sözlerini tamamladı.

Programın devamında İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı Havva Tuncay “Yangın ve Güvenlik” adlı bir seminer verdi.

İl Müftü Yardımcısı Muteber Gülsefa UYGUR ve Fatih İlçe Müftüsü Vehap KAPICIOĞLU’nun da katıldığı program İl Müftü Yardımcısı Abdurrahman Binbir’in, Kur’an’ı Kerimi güzel okuma ve temel dini bilgiler yarışması hakkında verdiği bilgiler ile sona erdi.