30.03.2017

Regâib Kandili Eyüp Sultan’da İdrak Edildi

Mübarek üç ayların girişi ile birlikte idrak edilen ilk kandil olan Regaib Kandili, İstanbul Müftülüğü tarafından düzenlenen bir program ile idrak edildi.

Eyüp Sultan Camiinde akşam namazından sonra düzenlenen program İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz’ın konuşması ile başladı. Yılmaz, üç ayların ilk perşembesini cumaya bağlayan bu gecenin gönül hanelerimizi dünyevi işgalden arındırma zamanı olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:

Zaman ırmağı hızla akıp gitmektedir. Hem de hükmünü icra ederek. Bu akışla küçükler büyümekte, büyükler yaşlanmakta ve vadesi gelenler dünyaya veda ile göçmektedir. Devran aynı devran, ama o devranda yaşayanlar değişmekte. Şairin dediği gibi:

“Her şey akar su, tarih, yıldız, insan ve fikir

Oluklar çift, birinden nur akar, birinden kir.”

Birinden nur, diğerinden kir akan bu iki oluk, insanoğlunu etkilemeye devam ediyor. Hayatın iniş ve çıkışları, insanın bir nûra, bir kire muhatab oluşu onun gönül dünyamızda kirlenmelere, kararmalara sebebiyet verdiği içindir ki Allah lütfuyla nuru kire egemen kıldığı zaman dilimleri, tevbe vakitleri yaratmıştır. İşte Allah’ın zamanlar içinde mukaddes kıldığı o zamanlardan biri üç aylar diye bilinen “Receb, Şaban ve Ramazan”dır.

“Üç aylar can simidi mesabesindedir.”

Üç aylar iniş ve çıkışın, kolaylık ve zorluğun birbirini takip ettiği hayat girdabında bize uzatılan bir can simididir. Rağbet, rehbet ve yönelişimizi tazeleme fırsatlarıdır. İnsanın; zihin ve kalbinin hiç boş kalmaması gerektiğini, boş kaldığı zaman şerre yöneleceğini bilen Allah, insanı bir işten boşalınca bir yenisine yönlendirmekte, hem de Rabb’ının rızasına rağbeti gündeme alarak boş ve anlamsız işlerden soyutlanmayı emretmektedir: “Her zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Her yokuşun bir inişi vardır. Öyleyse bir işten boşalınca diğerine yönel ve Rabbına doğru istekli ol.”

İçinde rağbeti ve regâibi taşıyan bu ayetlerdeki ifadeler kirlenen, dünyevileşen gönül dünyamızın arınması için bize yol göstermektedir. Üç ayların ilk perşembesini cumaya bağlayan bu gece gönül hanelerimizi dünyevi işgalden arındırma zamanıdır. Receb ile başlayan ve Şaban ile devam eden üç aylar yürüyüşünün, Ramazan’a uzanan ayak sesleridir.

“Yeni bir tefekkür mevsimine giriyoruz.”

Üç ayların gelişi, yeniden derin bir tefekkürün, esaslı bir murakabenin ve kapsamlı bir nefis muhasebesi için mühim bir fırsattır. Dünya menfaati, makam endişesi, nefsanî arzular, mal hırsı, körü körüne taklitler ve benzeri olumsuzluklar insanı etkilemektedir. Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, insanların dini hassasiyetleri azalmış, menfaat kaygısı ve dünyevileşme hırsı dinî değerlerin üstüne çıkmıştır. Üç ayların başlamasıyla birlikte Müslümanlar dünya meşgalelerinin gönüllerini kirletmiş olması ihtimaline binaen yeniden Allah’a yönelişe koyulurlar.

Programda Kartal, Uğur Mumcu Yunus Emre Camii İmam Hatibi Mehmet Pervane, Eyüp Sultan Camii Müezzin Kayyımı Hasan Tok, Ataşehir Mimar Sinan Camii Müezzin Kayyımı Ahmet Sarıkaya ve Eyüp Sultan Camii İmam Hatibi Erhan Mete tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Mevlid-i Şerif’ten bahirler ise Nuruosmaniye Camii Müezzin Kayyımı Nizamettin Sevil, Ataşehir Mimar Sinan Camii İmam Hatibi Yunus Balcıoğlu ve Mihrimah Sultan Camii Müezzin Kayyımı Hüseyin Akbulut tarafından okundu. Ara dua ise İstanbul Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar tarafından yapıldı.

Programın devamında Fatih Camii İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu tesbihat yaptırırken, Hadi Duran, Ömer Özgül, Yaşar Özsoy, Veysel Kılıç, Mitat Damar, Gürcan Göksu, Salim Özakça’dan oluşan Fatih Müftülüğü ilahi korosu tarafından da ilahi ve kasideler seslendirildi.

Programın kapanış duası ise Eyüp İlçe Müftüsü Dr. Muammer Ayan tarafından yapıldı.